• Sylvia Verdoold wil vrouwen helpen.
• Sylvia Verdoold wil vrouwen helpen. Foto: NielsvanBuren

Hormonen in balans brengen

stolwijk • Veel mensen in de regio kennen Sylvia Verdoold vanuit haar werk als diëtist. De voorbije vijftien jaar bouwde de Stolwijkse er een flinke klantenkring en een uitstekende reputatie mee op. Naast haar baan als diëtist startte ze in 2021 met haar eigen gezondheidspraktijk aan huis. Speciaal voor vrouwen met hormonale klachten.

"Hormonen spelen een belangrijke rol in hoe je je gezondheid ervaart en hoe je je mentaal voelt, zéker bij meisjes en vrouwen", vertelt Sylvia Verdoold. "Vrouwen hebben een bijzonder hormonaal systeem. In tegenstelling tot mannen schommelt de hormoonbalans van vrouwen regelmatig. Bijvoorbeeld rondom de menstruatie, pilgebruik, zwangerschap en overgang. Van hoge pieken tot diepe dalen, heel herkenbaar voor veel vrouwen. Met allerlei problemen tot gevolg. Vermoeidheidsklachten, sombere gevoelens, angsten, nervositeit en/of fysieke klachten zoals moeilijke stoelgang of schildklierproblemen. Voor vrouwen die het treft werkt het belemmerend op hun geluks- en gezondheidsbeleving. Bovendien worden hun klachten vaak als 'vaag' beschouwd en krijgen ze soms een medicatie mee die de symptomen bestrijdt, maar niet naar de oorzaken van de onbalans zoekt."

"Ik weet niet alleen als professional, maar ook vanuit persoonlijke ervaring, dat het in balans brengen van je hormonen enorm belangrijk is. "Ik had moeite om zwanger te raken, kreeg last van psoriasis en ondervond schildklierproblemen. Eerlijk gezegd snapte ik er niets van dat mij dat kon overkomen. Ik was tenslotte als diëtist altijd met gezondheid bezig en leefde zelf ook gezond. Hoe kon het dat ik deze klachten kreeg? Vervolgens ben ik me in de hormonen gaan verdiepen en ging ik specifieke opleidingen volgen. Zo ontdekte ik dat veel klachten van vrouwen te maken hebben met hun hormoonhuishouding en dat je, als je bij de oorzaak van een klacht komt, je veel fysieke en mentale problemen kunt oplossen of verzachten met een passend eet- en leefpatroon. Daarmee neem je de controle over je gezondheid én je hormonen in eigen hand. Met andere woorden: voeding en leefstijl worden je medicijn. Het resultaat: je gaat je fitter voelen, je nachtrust wordt beter en je onrust neemt af. Kortom: je wordt een gelukkiger, blijer mens. Weet je, ik vergelijk je hormonen met een orkest. Als er één hormoon niet goed 'speelt', dan heeft dat zijn weerslag op de muziek die je maakt. Door de balans goed af te stemmen, kom je tot een evenwichtig geheel. Zo werkt het ook in mijn praktijk."