• Finn Dudok van Heel in de watertoren van Schoonhoven.
• Finn Dudok van Heel in de watertoren van Schoonhoven. Foto: Jan Timmer

Finn Dudok van Heel heeft z’n ultieme plek gevonden: wonen in een watertoren

Algemeen

SCHOONHOVEN • Op de momenten dat Finn Dudok van Heel buiten op de trap voor de monumentale watertoren van Schoonhoven zit te genieten van de zon, gebeurt het hem regelmatig dat hij wordt aangesproken door buurtgenoten en toeristen. Heel af en toe laat hij als bewoner van het majestueuze gebouw bezoekers binnen om het interieur te bekijken. “Maar ik maak er geen gewoonte van”, voegt hij er glimlachend aan toe. 

In het dagelijks leven is Finn Dudok van Heel (38) erfgoedontwikkelaar, een vak waarin hij oude gebouwen nieuwe functies geeft. Als zelfstandig ondernemer reist hij de hele wereld over om panden te bekijken, te onderzoeken of een transformatie haalbaar is en in gesprek te gaan met de eigenaren van deze gebouwen. “De ene keer gaat het om een landhuis of een kasteel, dan weer oude fabrieken, kazernes of... watertorens”, vertelt hij. “Het zijn de liefde voor het vak en mijn creativiteit die me drijven. Ik vind het waardevol om een oud bouwwerk, door het een nieuwe functie te geven, te behouden en iets toe te voegen aan de omgeving.”

Gebouw met ziel
Tot vorig jaar woonde Dudok van Heel in een nieuwbouwwoning in Amsterdam. “Op zich niets mis mee, maar ik kreeg steeds sterker de drang om naar een uniek onderkomen te zoeken, een gebouw met ziel. Een watertoren leek me het gekste gebouw om in te wonen. Daarvan zijn er momenteel nog zo’n 175 in Nederland. De helft daarvan is nog in gebruik, de andere helft staat leeg of heeft een andere functie, zoals die van woning.”


Zijn speurtocht leverde een jaar lang niets op. Maar dat veranderde toen Dudok van Heel op Funda het woord ‘watertoren’ in toetste. “Tot mijn aangename verrassing zag ik dat de uit 1901 daterende rijksmonumentale watertoren van Schoonhoven door haar eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser met woon- en kantoorfunctie te huur stond. Ik was in één klap verliefd op dit prachtige gebouw. Binnen drie weken was ik naar de Zilverstad verhuisd.”

Restauratie
De watertoren van Schoonhoven geldt als de eerste in zijn soort in de Krimpenerwaard en deed tot 1982 dienst. Na een periode van leegstand en verval werd het monument in 1992 voor één gulden gekocht door Stichting Behoud Watertoren Schoonhoven. Deze startte in 1995 een algehele restauratie. In 2006 ging de toren over naar de Vereniging Hendrick de Keyser. Twee jaar later volgde nog een restauratie. Tot enkele jaren geleden waren er drie zilversmeden met hun atelier gevestigd. Een deel van de watertoren is in gebruik als kleine én unieke hotelaccommodatie. De rest van het gebouw kreeg een woon- en kantoorfunctie.


“Ik kreeg mijn gedeelte fraai gerestaureerd opgeleverd”, vertelt Finn Dudok van Heel. “Hoewel alle machines zijn verwijderd, zie je nog tal van mooie elementen terug. Op de eerste verdieping woonde in vroeger dagen de machinist. Hij kon door zich over een hekwerk te buigen zien of de machines op de begane grond en in het souterrain goed hun werk deden. Ik heb de verschillende ruimten naar eigen smaak ingericht, waarbij ik de sfeer van de watertoren op me heb laten inwerken. Het betekende dat ik veel tweedehandsspullen heb aangeschaft bij rommelmarkten, kringloopwinkels en op Marktplaats. De gordijnen zijn afkomstig uit een voormalige kerk in Hilversum. Daar was ik erg blij mee, want de ruimten hier in de watertoren zijn minimaal vier meter hoog. Vind daar maar eens gordijnen voor. Bijzonder en uitdagend aan de watertoren is dat de kern van het gebouw rond is. Daar moest en moet ik rekening mee houden met de inrichting.”

Oefenruimte
De begane grond van de Schoonhovense watertoren fungeert als woonvertrek. Op de eerste verdieping zijn onder meer de keuken, een slaapkamer, de badkamer en een kantoortje te vinden. Het souterrain omvat een ruimte waar Dudok van Heel oefent met zijn band, een logeerkamer én een kamer die hij benut voor zijn werk als erfgoedontwikkelaar.


“Als wij muziek maken, hoor je buiten helemaal niets”, grijnst Finn Dudok van Heel. “Daar zorgen de één meter dikke muren voor. Ideaal. Bijzonder is ook dat bepaalde tonen resoneren. Dat heeft alles te maken met het waterbassin onder het souterrain. Ik ben enorm gelukkig dat ik in deze watertoren mag wonen. Dit gebouw oogt aan de buitenkant als een sprookjespaleis en bínnen voelt dat exact hetzelfde. Een unieke plek. Ik voel me hier geweldig thuis. Wat wil een mens nog meer?!”.

Jan Timmer