• Stolwijk deed er alles aan om de punten in eigen huis te houden.
• Stolwijk deed er alles aan om de punten in eigen huis te houden. Foto: John Wijntjes

Stolwijk draagt rode lantaarn over aan Cabauw

Sport

STOLWIJK • Hekkensluiter Stolwijk versloeg zaterdag Cabauw met 3-2 en verlaat de laatste plaats in de 4e klasse B. Cabauw, dat het duel met negen man beëindigde, is nu de nieuwe rode lantaarndrager.

De streekderby was een half uur lang in evenwicht, totdat Cabauwenaar Jeroen Hoppe de doorgebroken Stolker Nick Deelen ten val bracht. Hoppe raakte de bal, maar ook de benen van Deelen. Scheidsrechter Gideon Begeer was onverbiddelijk en trok direct rood voor de Cabauwse verdediger. De thuisploeg benutte de numerieke meerderheid vlak voor rust. Marc Plug brak op links door en met een puntertje verschalkte hij Cabauw-doelman Rudy Beumkes.

Te lang dralen met een ingooi in de laatste minuut van de eerste helft was het begin van een soap, die Jongbloed twee gele kaarten opleverde. De Cabauwenaar, die met de bal boven zijn hoofd geen vrije medespeler zag, deed een paar stappen terug voor een verre ingooi. Voor arbiter Begeer duurde het allemaal te lang, waarna hij voor de rust floot. Uit frustratie schopte Jongbloed de bal weg, wat zijn eerste geel opleverde. Toen hij vervolgens de man in het zwart een mafkees noemde, mocht hij niet meer aan de tweede helft beginnen. “Niet slim van mij,” merkte Jongbloed verontschuldigend op.

Gelijkmaker
Met negen man begon Cabauw aan de tweede helft. Uit het niets pikte Jens Vermeulen de bal na een Stolwijkse pass op en schoot de gelijkmaker tegen de touwen. Stolwijk, dat niet van plan was Cabauw te laten ontsnappen, vergrootte de druk. Tijs de Vos bracht de thuisclub opnieuw op voorsprong. Kort daarna bracht hij ook met het nodige geluk de marge op twee. Cabauw-verdediger Robin Streng veranderde het ongevaarlijke schot van De Vos onbedoeld van richting, waardoor Beumkes kansloos was.

“Ik speel liever tegen elf Cabauwenaren dan tegen negen,” sprak Stolwijk-trainer Marco Lange na afloop. “Nu liepen er constant twee van mijn spelers vrij. Vaak wisten ze niet wat ze met al die ruimte aan moesten. En wie dekt wie bij vrije trappen was ook voor sommigen een probleem. Ik was blij dat de scheids voor het einde floot.”

Stolwijk stijgt naar de elfde plaats met 13 punten uit zestien wedstrijden, maar houdt ‘hoofdpijn’. Het gat naar de veilige achtste plaats is 11 punten. Het degradatiespook - drie club degraderen direct en drie clubs moeten zich via de nacompetitie zien te redden - blijft rondwaren op het Stolkse sportpark.