• Ben van der Wal bij zijn schilderij 'Klok in Noorderstraat'.
• Ben van der Wal bij zijn schilderij 'Klok in Noorderstraat'.

Schilderij ‘Klok in Noorderstraat’ nu te zien in Tiendhove

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL  • Het schilderij ‘Klok in Noorderstraat’ van kunstschilder Ben van der Wal uit Lekkerkerk heeft na twee jaar een nieuwe plek gekregen. Hing het eerder in Eetcafé de Crimpenaar, nu is het te zien in verpleeghuis Tiendhove te Krimpen aan den IJssel.

‘Een sieraad voor de omgeving’, noemde burgemeester Aalbers de klok in de Noorderstraat toen deze op 31 augustus 1954 werd onthuld. En dat was ook precies het doel van de klok. Deze moest niet alleen functioneel zijn, maar ook iets toevoegen aan de omgeving. Het was een gift van de Krimpense bevolking aan de gemeente.

Schilderij
Kunstschilder Ben van der Wal uit Lekkerkerk schilderde nog voor de restauratie in 2015 de klok met olieverf op een canvasdoek van 40 bij 160 cm. Hiervoor koos hij een zonnige dag uit, waardoor het een grote uitdaging werd om de schaduwen op de klok weer te geven. Het schilderij werd in opdracht van de toenmalige eigenaar van Eetcafé de Crimpenaar in Krimpen aan den IJssel gemaakt. Het heeft dan ook jarenlang in het restaurant gehangen.

De echte klok werd in 2021, vanwege werkzaamheden in de Noorderstraat, verwijderd en opgeslagen. En alsof het zo moest zijn was er diezelfde periode geen plek meer voor het schilderij in Eetcafé de Crimpenaar. 

Terug
De echte klok is nog niet terug, de klok op doek wel. Wel op een andere plek, want het schilderij is nu te zien in Tiendhove, aan welk verpleeghuis Ben van der Wal het kunstwerk heeft geschonken. “Ik hoop dat bewoners de klok herkennen en dat het herinneringen bij ze oproept”, aldus Van der Wal.

Het schilderij hangt bij de ingang van het verpleeghuis aan de Patrijzenstraat 57. Helmie Rijlaarsdam, locatiemanager van Tiendhove: ‘Wij zijn blij dat dit schilderij een plekje heeft gekregen in ons huis. Het is een werk met een stukje geschiedenis uit Krimpen aan den IJssel. De klok heeft voor veel mensen hier een waardevolle betekenis.”