• Nees van Duuren.
• Nees van Duuren. Foto: Sem van der Laan

Al dertig jaar een eigen hitlijst

gouda/krimpenerwaard • Toen Nees van Duuren op jonge leeftijd voor het eerst op vakantie ging naar Oostenrijk, maakte hij kennis met de lokale schlagermuziek en dat raakte hem tot in het hart. De Gouwenaar verdiepte zich in het genre en kwam er niet meer van los.

Toen Nees onlangs in wat oude papieren zat te rommelen kwam hij er achter dat hij op 17 februari dertig jaar geleden zijn eerste hitparade samenstelde. "Het eerste exemplaar was nog handgeschreven en verspreidde ik via de post en andere toen gangbare kanalen onder mijn volgers." Hij stelt zijn wekelijkse hitparade met muziek uit de Alpen tegenwoordig op zijn computer samen en laat deze onder de naam De Musikantenstadl digitaal bezorgen.

Dat de liefde een grote rol speelt in Duitse en Oostenrijkse schlagers laat zich raden. De titels in de hitlijst van deze week luiden onder meer Heiss und Lustig (op nummer 1), in Dich verliebt en Liebe fragt nicht warum. Niet direct liedjes waar het grote publiek massaal warm voor loopt, maar waar liefhebbers geen genoeg van krijgen. Het enthousiasme waarmee Nees van Duuren zijn programma samenstelt en presenteert heeft hem een aanzienlijke schare luisteraars opgeleverd die iedere week op zijn programma bij RTV Krimpenerwaard afstemmen. 

Door zich jarenlang te verdiepen in schlagermuziek uit Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland, maar ook in titels van Nederlandse en Vlaamse bodem, heeft Nees een enorme collectie opgebouwd. "Op mijn harde schijf staan wel 170.000 liedjes”, vertelt hij met gepaste trots. "En daar komen iedere week nieuwe nummers bij want de artiesten en platenmaatschappijen die in dit muziekgenre gespecialiseerd zijn, weten mij inmiddels wel te vinden."

De inmiddels 78-jarige Nees van Duuren maakte al op 17-jarige leeftijd kennis met de Alpen en de in die regio zo populaire muziek, die doorgaans door lokale bandjes ten gehore wordt gebracht. Hij besloot zijn passie te delen met anderen. Via piratenzenders bereikte hij zijn luisteraars. Later stapte hij over naar legale zenders in Nieuwerkerk, Vrolek in Lekkerkerk en tenslotte naar RTV Krimpenerwaard. Iedere dinsdag tuft hij op zijn scooter van Gouda naar Bergambacht om zijn programma te presenteren. De rest van de week is hij druk met de samenstelling van zijn hitparade.