• Leerlingen Zorg en Welzijn aan het werk.
• Leerlingen Zorg en Welzijn aan het werk. Foto: Dirk Molenaar

Verrassingsmiddag door leerlingen

schoonhoven • Nagels lakken, sjoelen, koffie en thee schenken en in contact komen met de gasten. Vol trots ziet lerares Annelies van de Heuvel hoe de leerlingen Zorg en Welzijn zich deze middag presenteren. Vanuit de Zonnebloem was zij gevraagd om deze verrassingsmiddag te organiseren.  

“Leerlingen die deze opleiding volgen bereiden zich voor op een baan in bijvoorbeeld kinderopvang, sport, politie of beveiliging”, legt Annelies uit. “Je leert met mensen te werken, een stukje EHBO en doet ervaring op hoe met anderen om te gaan. Het is een zeer brede opleiding. Vooral veel meiden, maar gelukkig zijn er ook steeds meer jongens in de groep. Die vinden het toch wel vaak een stoer vak”, knipoogt ze.

Spannend
Om de ontvangst van de gasten vlekkeloos te laten verlopen is vooraf proef gedraaid en alles tot in de puntjes doorgenomen. "Een spannend moment toen de gasten arriveerden. Ik moest de leerlingen stimuleren om de jassen aan te nemen en te praten met de gasten”, geeft Annelies aan. "Vrij vlot daarna mengden de leerlingen zich tussen de ouderen en wordt er volop gepraat, gelachen en spelletjes gedaan.”
De zestienjarige Jeremy Vreugdenhil uit Haastrecht vermaakt zich opperbest bij het sjoelen. “Zojuist heb ik verloren van meneer Tom”, grinnikt hij. Even daarvoor was hij samen met de leerlingen druk met de bingo. “Ik heb een meneer geholpen met de puntentelling.”
Ondertussen worden bij Krijna Hastrich, zelf vroeger vrijwilligster bij de Zonnebloem, de nagels gelakt. “Vorig jaar heb ik me samen met mijn man aangemeld. In december hebben we aangeschoven bij het Kerstdiner. Nu deze verrassing op school, heel erg leuk."

Tevreden blikt de organisatie tevreden terug op de geslaagde middag. Vooral Ria Rodenburg uit Ammerstol is content met de actie. Sinds anderhalf jaar werkt zij bij de Zonnebloem als vrijwilligster voor ‘lief en leed'. In haar arbeidzame leven gaf ze Zorg en Welzijn op een school in Sliedrecht. "Daar werkte ik al samen met de Zonnebloem”, vertelt ze. "Mooi dat we het nu hier kunnen voorzetten."

Dirk Molenaar