• De aanwezigen in het gemaal te Haastrecht.
• De aanwezigen in het gemaal te Haastrecht.

CU-symposium: ‘Krimpenerwaard aan Zee..?’

Algemeen

HAASTRECHT • ChristenUnie Krimpenerwaard hield zaterdag het symposium ‘Krimpenerwaard aan Zee’. “Of beter gezegd: hoe voorkomen we dat de Krimpenerwaard aan zee komt te liggen?”, aldus CU-fractievoorzitter Ton van Dorp in gemaal De Hooge Boezem te Haastrecht. 

De ChristenUnie wilde de actuele thema’s bodemdaling, zeespiegelstijging, waterveiligheid en waterkwaliteit graag met de kandidaat-statenleden en kandidaat-waterschapsleden bespreken. En ook de ambitie om woningbouw in de Krimpenerwaard te realiseren mag volgens Van Dorp niet ‘onder water’ komen. 

KIJK-dijk
De aanwezigen gingen in gesprek met hoogheemraad Cor Habben Jansen over onder andere de KIJK-dijk (Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard) tussen Gouderak en Krimpen aan den IJssel. Tien kilometer dijk moet in 2050 voldoen aan de geldende normering.

Habben Jansen vertelde waar het waterschap tegenaan loopt en welke uitdagingen er liggen. Ook ging hij in op de problematiek van muskusratten, Amerikaanse rivierkreeften en bevers.

Onder leiding van CU-raadslid Anthony Tom konden de aanwezigen vervolgens in gesprek met de Statenleden Djoekie van Woerden, Arjan Witte en Greet van den Bergh (nummer 2 op de lijst voor het Waterschap Schieland en Krimpenerwaard). Thema’s die aan de orde kwamen waren onder andere woningbouw, openbaar vervoer en verkeersveiligheid. 

De bijeenkomst werd afgesloten met een rondleiding door gemaal De Hooge Boezem.