• Strijden om de bal bij het schoolwaterpolotoernooi in De Lansingh.
• Strijden om de bal bij het schoolwaterpolotoernooi in De Lansingh. Foto: Jan Timmer

Waterpolo onder de aandacht tijdens scholentoernooi

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Zo’n 250 kinderen amuseerden zich woensdag uitstekend tijdens een waterpolotoernooi voor leerlingen van het Krimpense basisonderwijs.

“Dit is de tweede keer dat we een toernooi in deze opzet organiseren,” vertelt Carolien Daelmans namens zwem- en waterpolovereniging De Lansingh, terwijl ze de deur van het direct aan de ‘polo-arena’ even sluit om de luide zwembadgeluiden op de achtergrond te houden. “De kinderen hebben het erg goed naar hun zin volgens mij,” stelt ze vervolgens glimlachend vast. “En daar is het ons precies om te doen.”

Verlanglijstje
Dave Berendsen - jeugd-waterpolotrainer - is het helemaal eens met zijn clubgenote. “Op deze manier brengen we onze sport op een aantrekkelijke manier onder de aandacht”, vindt hij. “Je hoopt natuurlijk dat er kinderen tussen zitten die zo enthousiast zijn geworden dat ze zich bij onze vereniging willen aansluiten. In dat geval kunnen ze een aantal keren gratis meetrainen om nog beter te ontdekken hoe leuk waterpolo is.”

Berenden erkent dat waterpolo normaal gesproken niet erg hoog op het sportieve verlanglijstje van kinderen (en hun ouders) staat. “Vaak wordt kinderen beloofd dat ze na het behalen van hun zwemdiploma lid mogen worden van een sportvereniging, waarbij dan vooral wordt gedacht aan voetbal of tennis. Het zou mooi zijn als ook waterpolo een serieuze optie wordt.”

Best moeilijk
Tijd om eens wat wedstrijden te bekijken van de leerlingenteams van bijvoorbeeld de Johannes Calvijnschool en het Octaaf. Waar je ook kijkt: de deelnemers vinden het spel super leuk en strijden vol overgave om de punten. Een fluitje maakt een einde aan de korte wedstrijden.

Vayem, Elise en Vajenne nemen nog nadruppelend plaats op een bankje aan de rand van het zwembad. “We zijn klasgenoten en vriendinnen,” zegt Vaymem. “En we zitten in groep 6 van het Octaaf.” 

Het drietal geniet erg van het toernooi. “Waterpolo is best moeilijk, zeker als keeper”, vertelt Elise (9). “Maar gelukkig heb ik wel een paar ballen tegengehouden.” “En... we hebben met 5-4 gewonnen,” zegt Vajenne trots. 

En weg zijn ze weer. Het water in voor de volgende wedstrijd.

Jan Timmer