• Foutgeparkeerde auto op het Galileïplein.
• Foutgeparkeerde auto op het Galileïplein. Foto: Dirk Molenaar

Politie en brandweer waarschuwen foutparkeerders voor gevolgen bij calamiteiten

Algemeen

SCHOONHOVEN • De politie ging woensdag in Schoonhoven samen met de brandweer op pad om foutparkeerders te wijzen op hinder voor hulpverleners.

“We doen deze actie vanwege klachten dat op sommige plekken slordig geparkeerd wordt. Vaak denken mensen er niet bij na. In sommige smalle straatjes, met name in de binnenstad, geeft dat problemen”, legt wijkagent Jan-Cees van de Lustgraaf uit.

Bewustwording
Voor hulpdiensten is het uiteraard belangrijk om snel ter plaatse te zijn. “Daarom gaan we vanavond op onderzoek uit hoe de situatie is. In de binnenstad en een aantal straten in Schoonhoven-Noord verwacht ik diverse situaties die tot problemen kunnen leiden. Er worden geen bekeuringen uitgeschreven. Doel van deze acte is vooral bewustwording.”

Op nog geen 200 meter vanaf de brandweerkazerne is het al raak: een foutgeparkeerde Audi op de hoek Berengracht-Langerakkerweg. Brandweerchauffeur Ramon van Buren heeft de grootste moeite om de draai naar rechts te maken. Aan de hand van het kenteken lukt het Jan-Cees om de gegevens van de eigenaar te achterhalen. In dit geval blijkt de bestuurster in de nabije sportschool te zijn.

“Ik schrok toen de politie binnenkwam. Om op tijd bij de les te zijn, had ik gedachteloos mijn auto geparkeerd”, excuseert de bestuurster zich.

Gemeente
In Schoonhoven- Noord constateert het team bij de Gildemeesterstraat dat de wegversmalling op de hoek met de Ambachtstraat problemen geeft, ondanks dat de auto’s netjes geparkeerd staan. “Dit ga ik met de gemeente opnemen”, bromt de wijkagent.

Een volgend issue volgt op het Galileïplein, waar een Opel Zafira te ver vanaf de stoeprand staat geparkeerd. In geval van nood moet de brandweerwagen de zijkant van de auto flink beschadigen om doorgang te hebben.

Klem
Een soortgelijk geval is een geparkeerde bus op de Havenstraatse Wal. Een straat waar nauwelijks een stoep is met voor de huizen een opstaande rand. Ook nu rijdt Ramon zich klem. “Het is hier altijd een drama met parkeren”, zegt een buurtbewoonster.

De laatste versperring treft het team op Het Bastion, nota bene voor de brandweerkazerne. Het betreft een busje bij de oplaadplaats voor elektrische auto’s die buiten het vak staat, in combinatie met een foutgeparkeerde auto door een bezoeker aan Baraq.

“De actie toont aan hoe belangrijk het is om auto’s goed te parkeren”, evalueert Jan-Cees. “Denk altijd na of een brandweerwagen van ruim 2,5 meter breed erdoor kan.”

Dirk Molenaar