• Rechts verkeer vanaf de wisselstrook, links inkomend verkeer vanaf de kruising.
• Rechts verkeer vanaf de wisselstrook, links inkomend verkeer vanaf de kruising. Foto: Martijn Kuiler

Krimpens Belang: ‘weefvak’ is en blijft gevaarlijk

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De situatie bij het inrijden van Krimpen, na het verlaten van de wisselstrook vanaf de Algerabrug, is en blijft gevaarlijk. Dat stelt Krimpens Belang. De lokale partij vroeg verkeerswethouder John Janson donderdagavond wat er op korte termijn concreet gaat gebeuren met dit zogenaamde ‘weefvak’ om het veiliger te maken.

Verkeer vanaf de wisselstrook en verkeer komende vanaf de kruising Krimpen-in voegen samen op de Nieuwe Tiendweg, voor de kruising met de Boerhaavelaan/Van Ostadelaan.
“Op het moment dat je vanuit Capelle richting Krimpen de wisselstrook afrijdt, heeft het verkeer uit andere richtingen ook groen”, benoemde raadslid Saskia Bijl van Krimpens Belang de situatie in de gemeenteraadsvergadering. “Dat betekent dat links vaak een rij staat die rechtdoor gaat, die rood heeft, waardoor je op je rem moet. Tegelijkertijd wil je twee banen opschuiven als je naar de Van Ostadelaan moet en komt er verkeer van achteren. Je moet dus voor en achter je kijken. Gas geven en remmen, kortom ronduit gevaarlijk. Onlangs is er een ongeluk gebeurd op die plek. De wethouder heeft er een toezegging over gedaan, inmiddels bijna vijf maanden geleden. We hebben het gevoel dat de urgentie gemist wordt, vandaar dat we er opnieuw aandacht voor vragen.”

Janson gaf in zijn beantwoording aan dat verkeer vanuit Capelle over de Algerabrug vanaf de grote kruising inmiddels meer ‘doorstroomtijd’ heeft gekregen om Krimpen in te rijden. “We merkten dat het verkeer opstroopte. Ook staat het verkeerslicht in het bewuste ‘weefvak’ rechtdoor langer op groen om het te laten doorstromen. Tevens zijn de middengeleiders aangepast omdat we merkten dat verkeer vanuit Capelle in het vak keerde om weer terug de kruising op te rijden naar de N210 de Krimpenerwaard in. We zien dat dat ruimte schept. Om weggebruikers te attenderen op de situatie is er een bord geplaatst om elkaar te gunnen om van baan te kunnen wisselen.” 

Janson zei verder dat er onderzoek wordt gedaan naar alle verkeerstromen van de grote kruising. “Of de maatregelen die we genomen hebben voldoen aan de verwachtingen die we daar van hadden. In het rapport dat hier van uitkomt staan vast aanbevelingen. Aan de hand daarvan gaan we kijken of we nog meer maatregelen kunnen nemen om het ‘weefvak’ nog beter te laten optimaliseren, maar we kunnen het niet groter maken, zo simpel is het. Ook moeten we bijvoorbeeld rekening houden met bouwverkeer van Centrum-Zuid.”

“Dus je moet ook nog naar een bord gaan kijken”, reageerde Bijl. “Dat voegt volgens mij niet veel toe. Dat twee stromen tegelijk groen hebben blijft gevaarlijk.” Janson stelde dat als dit opgeheven wordt er files ontstaan vanuit de Stormpolder over de kruising. Bijl: “Als ik de keus heb tussen files of ongelukken, kies ik voor het eerste.”