• Impressietekening van het nieuwe gemeentehuis van Krimpenerwaard.
• Impressietekening van het nieuwe gemeentehuis van Krimpenerwaard. Foto: Visiebeeld EHA & DOOR architecten

Adviescommissie: ‘nieuw gemeentehuis levert juist geld op’

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Een nieuw gemeentehuis duur? Ja, maar nog altijd goedkoper dan de exploitatie van de vier bestaande gemeentekantoren (ook na aanpassing duurzaamheidseisen). Aldus was de teneur tijdens de adviescommissie Ruimte en Financiën, dinsdagavond.

De bouw van het beoogde nieuwe gemeentehuis in Bergambacht gaat zo’n 32,5 miljoen euro kosten. Daar is op social media nogal wat reuring over ontstaan bij inwoners, die het in sommige gevallen raar vinden dat de gemeente wel goed voor haar ambtenaren zorgt, maar mensen vergeet die ook een dak boven hun hoofd nodig hebben, zoals starters op de woningmarkt.

Lagere lasten
“Wat daar niet bij verteld wordt is dat de jaarlijkse exploitatielasten van een nieuw gemeentekantoor lager zijn dan die van de huidige vier kantoren. Per saldo levert het dus juist geld op. Daarnaast stijgt de dienstverlening aan de inwoners en kunnen we de bestaande locaties herontwikkelen voor woningbouw. Ik zie alleen maar voordelen”, sprak een geïrriteerde Pascal Zuijderwijk namens VVD Krimpenerwaard.

Die irritatie had ook te maken met de opstelling van coalitiegenoot SGP. Die liet bij monde van Jan Verburg weten met een ‘spanningsveld’ te zitten: “We hechten waarde aan een goede huisvesting en dito dienstverlening, maar het voelt niet goed vanwege de grote investering. Deze projecten worden ook nog eens altijd duurder. Misschien kunnen we de risico’s, of een deel daarvan, afkopen bij de ontwikkelaar?”, aldus de SGP-fractievoorzitter, die overigens wel liet doorschemeren uiteindelijk voor het plan te gaan stemmen.

Bij Mary Beth Verolme-Van Zoest (D66) schoten vooral de extra kosten die Verburg opvoerde in het verkeerde keelgat. Zo liet de SGP-voorman weten huiver te hebben voor bijkomende uitgaven als de overname en aanpassing van de Veerweg (als toegangsweg naar het gemeentehuis) door de gemeente –de weg is nu eigendom van de provincie- en de verplichte aanleg van ‘natuur’ bij het nieuwe gemeentehuis. “Waar komt dit opeens vandaan?”, vroeg Verolme zich af. “Maandenlang behandelen we dit dossier en dan, aan de vooravond van het besluit, worden deze argumenten van stal gehaald.”

Communicatie
De weerstand vanuit de inwoners liet haar niet onberoerd. “Dat raakt me. Krimpenerwaard is niet bepaald de enige gemeente waar alles duurder wordt, dat speelt in het hele land. Wij steunen dit plan. Wel moeten we goed de voordelen uitleggen. Zoals dat de bouw van het gemeentehuis er juist voor zorgt dat de bestaande locaties herontwikkeld kunnen worden voor woningbouw. Ook voor mensen met lage inkomens.”

Goed communiceren over de voordelen van een nieuw gemeentehuis klonk vaker dinsdagavond, maar wat Pro Krimpenerwaard en PvdA/Groen Links betreft is dat overbodig en mag het plan gewoon van tafel.

Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard): “Het zal ons niet verbazen als de uiteindelijke kosten richting de 40 tot 50 miljoen euro gaan. Maak het gemeentekantoor in Stolwijk de hoofdvestiging, met die in Lekkerkerk als dependance. Door de nadruk te leggen op thuiswerk, kunnen de kantoren in Schoonhoven en Bergambacht komen te vervallen. Dan zijn we veel goedkoper uit.”

Bart van Ree (PvdA/GroenLinks) zei het ‘onverstandig’ te vinden om op dit moment een investering van ruim 32 miljoen te doen: “Ambtenaren hebben al onderdak, dat geldt niet voor veel inwoners én scholen die staan te springen om nieuwbouw dan wel verduurzaming. Houd het voorstel aan, doe het hoognodige aan de bestaande huisvesting en geef voorrang aan andere groepen. En vervolgens is de gemeente dan zelf aan de beurt in hopelijk betere tijden.”

Duurder
Frank Moné (CDA) hierop: “We bouwen niet voor de lol. Dat heeft vooral met duurzaamheidseisen vanuit de overheid te maken en vanwege een betere efficiency. Een nieuw gemeentekantoor is dan de goedkoopste oplossing. Van uitstel wordt het alleen maar duurder.”

En zo ziet het er naar uit dat de gemeenteraad op 14 maart in meerderheid voor het nieuwe gemeentehuis, dat moet komen aan de Provincialeweg in Bergambacht, gaat stemmen. Als ook het bijbehorende bestemmingsplan wordt goedgekeurd, kan nog dit jaar de locatie bouwrijp worden gemaakt en de bouw in het eerste kwartaal van 2024 starten. De ingebruikname is medio 2025 voorzien.