• Het koor repeteert in het Arto Theater.
• Het koor repeteert in het Arto Theater. Foto: Dirk Molenaar

Schoonhovens Vrouwenkoor jubileert

Algemeen

SCHOONHOVEN • Het Schoonhovens Vrouwenkoor viert dit najaar het dertigjarig bestaan. Een gevarieerd repertoire en enthousiaste leden zijn de basis voor een mooi feest.

‘Ik was een kind en wist niet beter’, galmt het door het Arto Theater. Wim Sonnevelds ‘Het Dorp’ is één van de nummers die de dames van het Schoonhovens Vrouwenkoor graag zingen.

Hoe anders klinkt het in vergelijking tot een paar jaar terug. “We waren een koor dat klassieke muziek zong”, vertelt voorzitster Letty Heijneman (72) tijdens de wekelijkse repetitiemiddag. “Nu brengen we andere muziekstijlen, vooral veel Nederlands- en Engelstalig. Vanuit de koorleden was er de wens om minder ‘zwaar’ werk te zingen.” Niet onbelangrijk daarbij is de rol van de huidige dirigente Marieke Dekker. Zij is meebewogen met het koor en is zo de helpende hand in de verandering van stijl.

Vijf jaar geleden was volgens Letty een dieptepunt met nog slechts dertien koorleden. “We vroegen ons zelfs af of het verstandig was om door te gaan. Financieel bijna niet meer te doen. Er is vervolgens veel mond-tot-mondreclame gedaan. In een mum van tijd stonden we op dertig leden.” Net als bij andere koren heeft corona daarna een flinke tik uitgedeeld. De ledenteller staat nu op 22.

Om meer bekendheid te krijgen, is het voornemen om als koor vaker naar buiten te treden. De aftrap is afgelopen Kerst gedaan met optredens in de verpleeghuizen Het Vlisthuis en de Bovenberge. “Erg leuk, je ziet aan de mensen dat ze ervan genieten. Vooral bij de liedjes van vroeger fleuren ze op.” Komende zomer zingt het koor op de Oranjeplaats bij activiteiten van Welzijn Krimpenerwaard en ook bij activiteiten in de stad wil ze zich laten zien.

Het koor maakt zich de komende maanden op voor een jubileumfeest ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan. “Dit willen we vieren met een uitvoering. Thema en invulling moeten nog verder vorm krijgen. Daar werken we de komende tijd hard aan”, aldus de voorzitster. “Een feestcommissie buigt zich de komende tijd over hoe dit aan te pakken.”

Voor wie ook wil meezingen: het koor oefent iedere dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur in het Arto Theater aan Het Klooster in Schoonhoven.

Dirk Molenaar.