• De voormalige Spar-supermarkt in Ammerstol.
• De voormalige Spar-supermarkt in Ammerstol. Foto: Martijn Kuiler

Schouders onder doorstart

ammerstol • Gerjo Goudriaan is als bestuursvoorzitter van de op te richten Dorpscoöperatie Ammerstol één van de trekkers van het project. “Het is een megaklus”, beaamt ze, “maar gelukkig zetten veel mensen er hun schouders onder.” Ze hebben er net een nieuwsbrief uitgedaan naar hun dorpsgenoten, waarin ze de laatste stand van zaken aangeven en een oproep doen om zich aan te melden als vrijwilliger, lid of vriend. Gerjo: “Het is ons doel om met een dorpscoöperatie als rechtspersoon een nieuwe buurtsuper te beginnen. Het voordeel van deze vorm is dat een coöperatie leden heeft en je daarmee betrokkenheid creëert.” 

Ze staken daarbij hun licht op in Polsbroek, waar een kleine supermarkt louter door vrijwilligers wordt gerund. “Wij willen in Ammerstol wel een beroepskracht inzetten. De rest van het winkelwerk moet worden gedaan door vrijwilligers en in de vorm van dagbesteding dan wel als werkervaringsplaats”, aldus Gerjo.

Als alles meezit is een heropening in juni mogelijk: “Dat is het meest gunstige scenario, maar er moet nog veel gebeuren. We worden gesteund door de gemeente, woningbouwvereniging Beter Wonen en Gemiva. Ik zeg niet dat de heropening een zekerheidje is, maar ik heb er wel vertrouwen in dat het goed komt.”

Vrijwilligers
Om een doorstart mogelijk te maken zijn zo'n dertig vrijwilligers nodig, is een inschatting. Inmiddels hebben twintig mensen zich aangemeld om een dagdeel dan wel enkele dagdelen per week te helpen. Belangstellenden die ook willen bijspringen om een buurtsuper in Ammerstol mogelijk te maken, dan wel lid willen worden van de Dorpscoöperatie Ammerstol, kunnen een mailtje sturen naar: gerjo.goudriaan@ziggo.nl Tevens worden nog enkele bestuursleden gezocht, waaronder een penningmeester. 

Gerjo wil afsluiten met een oproep: “Er zijn ook mensen die zeggen: ‘die supermarkt hoeft wat mij betreft niet persé op het dorp. Ik doe mijn boodschappen ergens anders of laat ze thuis bezorgen’. Die mening is hun goed recht, maar wellicht kunnen ze ook oog hebben voor degenen in Ammerstol voor wie een supermarkt wel een basisvoorziening is. Voor ouderen die het gebruiken voor hun dagelijkse boodschappen, maar ook als sociale ontmoetingsplaats. En iedereen wordt -hopelijk- een keer oud.”