• Een buurtkastje met inhoud.
• Een buurtkastje met inhoud. Foto:aangeleverd

Welzijn Krimpenerwaard rolt project met ‘buurtkastjes’ uit

Nieuws

KRIMPENERWAARD • In navolging van het landelijke project ‘Buurtkastjes’ stelt Welzijn Krimpenerwaard een tiental exemplaren ter beschikking. Zo helpen inwoners elkaar door producten met elkaar te delen.

“Een buurtkastje is een buitenmeubel waarin je producten kunt doneren. Denk aan levensmiddelen, kleding en verzorgingsproducten. Landelijk is dit al enige tijd een bekend fenomeen”, licht welzijnscoördinator Marjolein van Leeuwen toe. “Het idee is om zo’n kastje in je voortuin te plaatsen. Deel wat je kwijt kan en neem mee wat je kan gebruiken. Doel is dat mensen die het financieel minder hebben hiervan profiteren.”

Positief effect
Dat ruilen een positief effect heeft, herkent Marielle Muit. Aan de Dorpsstraat 20 in Krimpen aan de Lek plaatste zij afgelopen december een weggeefkast. “Via social media werd ik geattendeerd op dit initiatief”, vertelt ze enthousiast. “Direct vanaf het begin liep het storm met geven en nemen. Ik krijg regelmatig de vraag van mensen of ze iets mogen ruilen.”

Via de kringloopwinkel tikte ze een mooie kast op de kop. Een bevriende timmerman maakte het geschikt voor gebruik en vooral waterdicht. Een niet onbelangrijke rol voor het succes is weggelegd voor postbode Willem Pols. “Die heeft er flink reclame voor gemaakt in het dorp”, schatert ze.

Schrijnend
Via de Facebookpagina ‘Weggeefkast Krimpen aan de Lek’ deelt Marielle regelmatig de laatste nieuwtjes. “Dagelijks ontvang ik privéreacties met tips en vragen. Af en toe maak ik ook een praatje met degenen die bij de kast komen. Kippenvel krijg ik bij de soms schrijnende verhalen dat mensen het financieel zwaar hebben.”

Overigens is het niet de bedoeling dat iemand, ook al kan hij of zij het nog zo goed gebruiken, de hele kast leeghaalt. Maximaal twee tot drie artikelen per persoon is het uitgangspunt.

In Vlist staat sinds enige tijd eveneens een buurtkast. Beide initiatieven zijn waardevolle input voor het gestarte initiatief van Welzijn Krimpenerwaard. “Onze website is het platform met onder andere een topografische kaart. Daarop zie je alle initiatieven, zowel landelijk als in de regio”, legt Marjolein uit. “Met behulp van sponsors en activiteitencentrum De Buurtschuur in Lekkerkerk zijn tien kastjes gemaakt, die ter beschikking worden gesteld.”

Aanvragen
Inmiddels heeft Marjolein diverse aanvragen ontvangen, nog voordat het project is uitgerold. “Dit initiatief verbindt mensen. Je draagt zorg voor elkaar en het bestrijdt armoede. Vanuit welzijn is dit één van onze opdrachten om te faciliteren.”

Meer informatie hierover is binnenkort te vinden op de website www.welzijnkrimpenerwaard.com

Dirk Molenaar