• Inloophuis De IJssel: ervaringen uitwisselen, maar ook gezellig bijpraten.
• Inloophuis De IJssel: ervaringen uitwisselen, maar ook gezellig bijpraten. Foto: Dirk Molenaar

Inloophuis De IJssel voorziet in een behoefte

Algemeen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Inloophuis De IJssel biedt aan kankerpatiënten steun, informatie, activiteiten en is een centrale plek voor onderling contact.

Met de opgedane ervaringen in de vestiging ‘De IJssel’ in Capelle a/d IJssel is het voor manager Saskia Kok (48) niet moeilijk om het ‘ideale’ inloophuis te beschrijven: “Een onderkomen met verschillende vertrekken en een buitenverblijf. Een fijne plek voor activiteiten waar gasten zich welkom en veilig voelen.” 

De mogelijkheid om bij mooi weer buiten te zitten ontbreekt nu. Het inloophuis bevindt zich op de tweede verdieping in het voormalig gemeentehuis. In gebouw De Tuyter in Krimpen a/d IJssel is wekelijks een samenkomst, ook daar is geen buitenvertrek. 

Saskia vertelt in het gesprek dat er serieuze plannen zijn om uit te breiden naar de gemeente Krimpenerwaard. “Dat gebied willen wij graag betrekken bij onze activiteiten en daar op termijn een geschikte locatie vinden.”

Op tijd
Ellis Gravenberg (50) komt twee keer per week in het inloophuis. Vorig jaar kreeg ze horen dat ze borstkanker heeft. “Het eerste wat dan in je opkomt is dat je dood gaat”, vertelt ze. Gelukkig was ik er op tijd bij en kon ik snel bestraald en geopereerd worden. Nu heb ik hormoontherapie, maar blijf ik erg vermoeid. Gelukkig word ik hier lief en begripvol opgevangen.”

Naast haar deelname aan de beweegfit- en wandelclub vindt ze het samenzijn erg belangrijk. “Er wordt niet alleen maar gepraat over de ziekte. Er is zeker ook ruimte om gezellig met elkaar in gesprek te gaan en te lachen.” 

De saamhorigheid wordt onderstreept door gastvrouw Caroline Kersting (62). “Goed kunnen luisteren en mensen helpen geeft me voldoening. Als vrijwilliger ben je medeverantwoordelijk voor het scheppen van een goede en ontspannen sfeer. Het is goed om af en toe met gelijkgestemden te zijn.”

Meer bekendheid
Net als Ellis benadrukt ze dat er niet alleen droevige gesprekken zijn. Caroline ziet graag dat het inloophuis meer bekendheid krijgt en dat patiënten de drempel overwinnen om binnen te lopen.

“Daarom is onlangs een samenwerking opgezet met het IJsselland Ziekenhuis”, vult Saskia aan. “Iedere ochtend is een gastvrouw aanwezig op de afdeling Dagbehandeling Oncologie. Zo maken we ons in een vroeg stadium bekend.” 

Naast het werven van vrijwilligers is het belangrijk dat het huis financieel op orde is. De stichting is verheugd over het grote aantal sponsors, donoren en iedereen die het inloophuis een warm hart toedraagt. Voor meer informatie over Inloophuis De IJssel: www.inloophuisdeijssel.nl

Dirk Molenaar