• Impressietekening van het nieuwe gemeentehuis.
• Impressietekening van het nieuwe gemeentehuis. Visiebeeld EHA & DOOR architecten

‘Ambtelijke organisatie Krimpenerwaard heeft weinig vlees op de botten’

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Gemeente Krimpenerwaard heeft 474 medewerkers. Dat is relatief weinig voor een gemeente van deze omvang, stelt het college van burgemeester en wethouders: ‘In onze organisatie hebben we 63 fte minder dan andere gemeenten van gelijke omvang (50.000-100.000 inwoners). Dat is een substantieel verschil’.

B&W ziet het aantal taken bij gemeenten, mede door decentralisaties vanuit rijk en provincie, alleen maar toenemen: ‘Onze organisatie heeft in vergelijking met andere gemeenten weinig vlees op de botten. Desondanks zien we een hardwerkende en loyale organisatie, waarbij de huidige arbeidsmarkt -waar het voor Krimpenerwaard lastig is om goed personeel aan te trekken en te houden- niet helpt. Ondanks de werkdruk zien we een relatief laag ziekteverzuim en een hoog cijfer voor werkplezier (7,4 in 2022)’. 

Sociaal domein
Burgemeester en wethouders signaleren vooral op het gebied van het sociaal domein (werk, participatie/zelfredzaamheid, zorg en jeugd) een onderbezetting: ‘Onze organisatie is, onder andere door een toename van het aantal en de complexiteit van ondersteuningsvragen, onvoldoende toegerust om de gevraagde ambities waar te maken. We zullen hierover nog dit jaar het gesprek aangaan met de gemeenteraad’.

Nieuw gemeentehuis
De 474 medewerkers hoeven niet allemaal (tegelijk) een plek te krijgen in het beoogde nieuwe gemeentehuis. Voor het berekenen van het aantal werkplekken houdt Krimpenerwaard, bijvoorbeeld vanwege thuiswerken, een flexfactor van 0,55 procent aan. Ofwel, van de 474 medewerkers nu hebben er maximaal 261 tegelijkertijd een werkplek in het nieuwe gemeentehuis.

‘Mede doordat er in de huidige situatie sprake is van vier locaties blijven collega’s op dit moment wat meer thuiswerken. Heb je één goed gebouw, dan trekt werken op kantoor ongetwijfeld aan en kan dat zelfs medewerkers aantrekken of vasthouden’, beargumenteert B&W.