• Impressietekening van het nieuwe gemeentehuis van Krimpenerwaard.
• Impressietekening van het nieuwe gemeentehuis van Krimpenerwaard. Foto: Visiebeeld EHA & DOOR architecten

Nieuw gemeentehuis Krimpenerwaard begroot op 32,5 miljoen euro

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Het nieuwe gemeentehuis van Krimpenerwaard gaat circa 32,5 miljoen euro kosten. De politiek bespreekt komende week het realisatiebudget en het ontwerp.

De gemeenteraad wordt gevraagd om een krediet beschikbaar te stellen van 30,8 miljoen euro, nadat eerder al een voorbereidingskrediet van bijna 1,8 miljoen euro was verstrekt. In december 2021 werd het gemeentehuis begroot op circa 27 miljoen euro, maar de hogere bouwkosten en extra investeringen, zoals in brandveiligheid, deden de kosten flink oplopen.

Uitgangspunten
Toch valt de beoogde investering nog steeds binnen de eerder gestelde nota van uitgangspunten, verdedigt B&W: ‘De jaarlijkse exploitatielasten van de nieuwbouw, zoals rente, afschrijving en jaarlijkse kosten van onder andere onderhoud, beheer en verzekeringen, zijn niet hoger dan die van een eventuele verbouwing van de vier bestaande locaties, de gemeentekantoren in Stolwijk, Lekkerkerk, Bergambacht en Schoonhoven. Het resulteert ook in ‘nul-op-de-meter’, ofwel geen kosten van energieverbruik meer’.

Bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis worden duurzame materialen toegepast. De hoofdconstructie is van hout en ook de materialen in de gevels en inrichting van het gebouw zijn circulair. 

B&W hierover: ‘Een dergelijke ambitie leidt tot een hogere investering, maar komt ook terug in een langere levensduur van het gebouw en de gebruikte materialen’. Vanwege de houten constructie dient een sprinklerinstallatie te worden geïnstalleerd.

Centrale huisvesting
De gemeenteraad besloot in december 2021 tot een centrale huisvesting van de gemeentelijke kantoor- en vergadervoorzieningen, waarbij het gemeentehuis moet komen aan de Provincialeweg in Bergambacht. Tevens werd groen licht gegeven voor het opstellen van een voorlopig ontwerp.

‘Het gemeentehuis wordt uitnodigend voor bezoekers, multifunctioneel en toekomstbestendig’, meldt B&W. ‘Tevens wordt het flexibel met voldoende ruimte voor een goede dienstverlening en de huisvesting van de gemeentelijke organisatie en partners’. 

Centraal staat duurzaamheid: ‘Het nieuwe gemeentekantoor wordt een voorbeeld van circulair bouwen: inspirerend voor andere ontwikkelopgaven in onze gemeente en daarbuiten’.

Tijdpad
Het realisatiebudget en voorlopig ontwerp van het beoogde nieuwe gemeentehuis worden dinsdag 21 februari besproken in de adviescommissie, waarna de gemeenteraad op 14 maart een besluit neemt. In juli komt het bestemmingsplan van het beoogde gemeentehuis aan de Provincialeweg 5a in Bergambacht aan de orde in de gemeenteraad.

Als de raad in meerderheid met deze aspecten akkoord is, kan nog dit jaar de locatie bouwrijp worden gemaakt en de bouw in het eerste kwartaal van 2024 daadwerkelijk starten. De ingebruikname is medio 2025 voorzien.