• De Koningin Julianastraat in Krimpen aan de Lek.
• De Koningin Julianastraat in Krimpen aan de Lek.

Gratis planten/struiken rooien bij nieuwbouwproject Krimpen aan de Lek

Algemeen

KRIMPEN AAN DE LEK • Inwoners van Krimpen aan de Lek en omgeving kunnen zaterdag 4 maart gratis planten en struiken uitzoeken in de Koningin Julianastraat. 

Een groot deel van deze straat in Krimpen aan de Lek wordt vanwege nieuwbouw namelijk gesloopt. 

Reden voor Yvonne Metaal, eerder al initiatiefneemster van succesvolle stekjes- en bomenmarkten, om woningbouwvereniging Qua Wonen en de gemeente Krimpenerwaard te vragen of de circa tweehonderd planten in de privétuinen en het gemeentegroen gered kunnen worden van de sloop. 

Tweede leven
Yvonne: “Planten krijgen zo een tweede leven in plaats van te eindigen in de versnipperaar. Na overleg met beide partijen hoe dit aan te pakken, bleek het mogelijk. Vrijwilligers van de Natuur en VogelWerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) hebben geïnventariseerd welke planten er zijn en of die uitgegraven kunnen worden. Deze organisatie heeft ook contact gezocht met de gemeente. Verder zullen vrijwilligers van het Cultuurhuis, de NVWK en medewerkers van QuaWonen een rol spelen in de organisatie en de uitvoering.”

In de week voor de ophaaldag zal een graafmachine de vastzittende kluiten van de planten losmaken, zodat deze makkelijk verwijderd kunnen worden. Yvonne: “Op zaterdag hebben we het eerste uur gereserveerd voor huurders van Qua Wonen. Daarna mogen overige belangstellenden planten weghalen en in hun eigen tuin of bijvoorbeeld buurttuin en schoolplein herplaatsen.”

Pilot
Bernhard Jaarsma van Qua Wonen is blij met het initiatief: “Dit is een pilot, waar we graag aan meewerken. We hebben dit nog niet eerder meegemaakt bij een sloopproject. Behoud van groen is altijd goed en voor onze huurders, vaak mensen met een smalle beurs, is het een mooie gelegenheid om aan planten en struiken te komen voor de eigen tuin ”

Eén en ander vindt plaats op zaterdag 4 maart aan de Koningin Julianastraat te Krimpen aan de Lek. Van 9.00 tot 10.00 uur is het de beurt aan huurders van Qua Wonen, van 10.00 tot 15.00 uur aan overige belangstellenden. Iedereen kan maximaal drie planten per persoon meenemen.