• Marijke (l) en Joke, met in hun midden Frank Buck, penningmeester bij de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.
• Marijke (l) en Joke, met in hun midden Frank Buck, penningmeester bij de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Foto: Dirk Molenaar

Bestuursleden Joke en Marijke onderscheiden voor inzet ‘Oranje Boven’

Algemeen

SCHOONHOVEN • Vanwege achttien jaar tomeloze inzet bij de Schoonhovense oranjevereniging Oranje Boven zijn de vertrekkende bestuursleden Joke Zwijnenburg (63) en Marijke Schouten (65) in het zonnetje gezet. Als dank ontvingen zij een legpenning met bijbehorende oorkonde.

 “Kom maar op, we regelen het wel. Dat kenmerkt beide dames, die vanaf 2004 bestuurslid zijn”, trapt voorzitter Pieter Heerens de avond af in restaurant Belvédère. “Vaak moeten dingen op het laatste moment nog geregeld worden. Dat vraagt stalen zenuwen. Beide vrouwen zijn ‘doeners’, die ervoor zorgen dat activiteiten goed en ordelijk verlopen.” 

In zijn opsomming benoemt hij de goede contacten met de middenstand, het organiseren van de Oranjemarkt, regelen van het verkeer en het verrichten van allerlei hand- en spandiensten.

Hartsvriendinnen
Beide vrouwen kennen elkaar via de stichting Spomuza (Sport Muziek Zang). In de loop van de jaren werden ze hartsvriendinnen. “De organisatie van de jaarlijkse Oranjemarkt werd indertijd voorzitter Ger van Witteloostuijn teveel”, blikt Joke terug op haar beginperiode bij de oranjevereniging. “We waren avonden bezig om alles uit te tekenen”, vult Marijke aan. “Het liep altijd wel gesmeerd.”

Minder leuke herinnering is Koninginnedag 2009, de aanslag in Apeldoorn. “Alle festiviteiten moesten worden afgelast, dat was een domper”, mijmert Joke.

Vuurwerk
In de toespraak van Heerens kwam de verandering door de jaren heen aan de orde. “Ooit was Koninginnedag mijn langste werkdag van het jaar”, aldus de voorzitter. “Als hoofd van de school was ik van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer.”

Mede door de schoolvakanties was in de loop van de tijd een dalende belangstelling te zien voor de oranjefestiviteiten, waaronder de aubade. “Jammer”, geeft Marijke aan. “Het was vroeger toch altijd wel leuk met alle toeters en bellen. We gingen met de hele school in optocht naar het stadhuis.”

Een groots vuurwerk ter afsluiting van de feestdag, dat is wat ze beiden graag zouden willen. Het financiële plaatje is daarvoor echter vooralsnog niet rond te krijgen.

Betrokken
Het goede nieuws is dat Marijke op haar besluit is teruggekomen. Ze heeft aangegeven toch de komende jaren in het bestuur te blijven. Joke neemt de organisatie van de Oranjemarkt mee naar Spomuza, waarvan zij voorzitter is. Zo blijven beide dames toch betrokken bij de jaarlijkse festiviteiten op 27 april.

Het bestuur van oranjevereniging Oranje Boven mag zich inmiddels verheugen in twee nieuwe bestuursleden. De club is daarmee op volle sterkte om van Koningsdag ook de komende jaren voor jong en oud een mooi feest te maken.

Dirk Molenaar