Afbeelding
Foto: aangeleverd

Open schaakavonden in ‘t Huis van Noord in Schoonhoven

Algemeen

SCHOONHOVEN • In ‘t Huis van Noord in Schoonhoven is er om de twee weken op woensdag een schaakavond waar liefhebbers van het klassieke bordspel het tegen elkaar opnemen.

De schaakavonden, nog maar kortgeleden gestart, staan open voor iedereen, ongeacht leeftijd en niveau. 

“We zijn nu een maandje bezig”, geeft bestuurslid Ferry Timal van ‘t Huis van Noord aan. “Gemiddeld hebben we per avond rond de tien spelers. We willen groeien naar zeker het dubbele, al hopen we natuurlijk op meer. Iedereen is bij ons welkom, van jong tot oud, dames en heren. Leeftijd en niveau spelen daarbij geen rol. Zo is onze jongste schaker nu twaalf jaar en de oudste in de zeventig.”

Bij het opstarten en het meer ‘body’ geven aan de schaakavonden, krijgt het wijkcentrum aan de Bergambachterstraat 3 in Noord hulp van ervaren spelers van de schaaksoos in Schoonhoven. Timal: “Zij zijn ooit begonnen met zeven man. Inmiddels zijn dat er nu al 25. De soos speelt op woensdag- en vrijdagmiddag, wat het minder geschikt maakt voor schoolgaanden en werkenden. Wij willen er echter nadrukkelijk voor iedereen zijn.”

Ondanks het gezellige karakter, gebruiken de schakers de avonden natuurlijk ook om hun strategische vaardigheden op het bord te verbeteren. Timal: “Er zit echt een stijgende lijn in. Zo dromen de ‘jonkies’ er van om uit te groeien tot echte grootmeesters. De ouderen brengen juist graag de anderen de fijne kneepjes van het schaakspel bij. Iedereen speelt zo op z’n eigen niveau, van geoefende wedstrijdspeler tot huisschaker.”

Timal ziet dat schaken weer aan populariteit wint. “Vooral nu is het erg in trek omdat het een terugkerend thema is in streaming series. Het wordt ook herontdekt door velen die even een keer ‘analoog willen gamen’. Verbindend en leeftijdsgrens overschrijdend, echt voor iedereen. Het gaat per slot om winnen en dat vind je in elke leeftijd en persoon wel terug.”

De eerstvolgende schaakavond in ‘t Huis van Noord is op woensdag 15 februari vanaf 19.30 uur. Belangstellenden worden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen en wellicht gelijk mee te spelen. Voor meer informatie kan er een mail worden gestuurd naar schaken@hhvn.nl.