Spelregels evenementen

krimpenerwaard • In het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente Krimpenerwaard (zie ook het artikel hiernaast) staan alle spelregels waar organisatoren van evenementen, denk aan braderieën, (streek)markten, sportactiviteiten en feesten, zich aan moeten houden.

De gemeente ondersteunt sommige evenementen met subsidie of met diensten, zoals het afzetten van wegen. Ook verleent de burgemeester vergunningen. De meeste evenementen vinden plaats in de openbare ruimte. Politie en brandweer hebben een belangrijke rol bij het veilig laten verlopen van evenementen, vooral ook door advies vooraf. De burgemeester heeft daarnaast een taak bij het toezicht en handhaaft als dat nodig is. 

Surfplas
Bekende specifieke evenementenlocaties zijn het Springerpark in Schoonhoven, waar het aantal evenementen de laatste jaren is toegenomen, en de Surfplas bij Krimpen aan de Lek. De gemeente gaat voor een ‘balans’ tussen het plezier voor bezoekers en het (woon)genot van omwonenden (Springerpark) dan wel overige bezoekers (Springerpark en Surfplas).
Bij de Surfplas is geen ruimte voor nieuwe evenementen, vindt de gemeente Krimpenerwaard: ‘Slechts bij het wegvallen van een bestaand evenement kan er, in overleg met beheerder de Groenalliantie, gekeken worden naar een alternatief’.

De eindtijd voor evenementen zonder vergunning is 24.00 uur en met vergunning 02.00 uur.

Zondag
Voor evenementen op zondag geldt dat de burgemeester bevoegd is hierover te besluiten. De identiteit van de betreffende kern waarin het evenement is gepland speelt daarbij een rol.
Ook worden verschillende spelregels met betrekking tot het schenken van alcohol en het roken (rookverbod in evenementententen) beschreven. Het gebruik van verdovende middelen inclusief lachgas op evenementen is niet toegestaan: ‘Hiervoor geldt een zero tolerance-beleid’.


Oud-wethouder Bert Bening overleden

krimpenerwaard • Bert Bening, oud-wethouder van de gemeente Krimpenerwaard, is afgelopen week na een ziekbed overleden.

Burgemeester Pauline Bouvy-Koene stond dinsdagavond tijdens de raadsvergadering kort stil bij zijn overlijden: “Bening was sinds mei 2018 tot aan zijn afscheid in juni 2022 wethouder namens zijn partij D66. Hij zei zelf hierover: ‘Het wethouderschap is me overkomen. Ik had geen ambities daartoe, maar heb er desondanks veel plezier aan beleefd’.”

Bening was van 2015 tot 2018 fractievoorzitter van D66 Krimpenerwaard en vervolgens dus wethouder, toen D66 voor het eerst deel uitmaakte van het college van de gemeente Krimpenerwaard. De inwoner van Haastrecht had onder andere duurzaamheid en verkeer en vervoer in zijn portefeuille.

Bert Bening is 66 jaar geworden.