• Lucas Pinkse met Wendy van Dijk.
• Lucas Pinkse met Wendy van Dijk. Foto: bmfotografie.nl

Jeugdhulpverlener Lucas Pinkse (Haastrecht) winnaar Hartenhuis Award

Algemeen

HAASTRECHT • Gezinshuisouder Lucas Pinkse uit Haastrecht heeft uit handen van Wendy van Dijk de Hartenhuis Award ontvangen.

Dit jaar stond de aanmoedigingsprijs in het teken van leeftijdsgrenzen in de jeugdzorg. Lucas Pinkse is gezinshuisouder van gezinshuis ValBiDam in Haastrecht. Hij is volgens de jury van de award een van de drie meest inspirerende hulpverleners, die het verschil maken voor jongeren die uit huis geplaatst zijn en 18 worden. 

Week van het Vergeten Kind
De prijs werd uitgereikt tijdens de Week van het Vergeten Kind. Hierin vraagt de stichting Vergeten Kind aandacht voor jongeren die in de residentiële jeugdzorg verblijven en ‘losgelaten’ worden op het moment dat ze daar nog niet klaar voor zijn.

Lucas Pinkse werd genomineerd door een moeder en een kind uit één van zijn gezinshuizen. Hij is de winnaar van de categorie ‘gezinshuisouder’. Vanuit zijn ervaring binnen de jeugdzorg begon hij ruim veertien jaar geleden met zijn eerste gezinshuis. Inmiddels heeft hij er vijf.

Door de uitgestelde leeftijd die Lucas in het gezinshuis hanteert, heeft hij meer tijd om de jongeren beter voor te bereiden op een zelfstandig bestaan. 

Volgens de jury is Lucas de winnaar in zijn categorie omdat hij niet alleen de kinderen in zijn gezinshuizen helpt, maar ook zijn omgeving stimuleert om kinderen bij te staan. Zo zijn zijn kinderen ook een gezinshuis gestart. Bovendien maakt Lucas duidelijk dat hij niet de vervanger van een ouder is, maar juist de hulp voor ouder en kind.