• Cees Pols bij de buurtkast.
• Cees Pols bij de buurtkast. Foto: Martijn Kuiler

Buurtkast Sionskerk vol boodschappen

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Bij de Sionskerk in Krimpen aan den IJssel staat sinds een paar weken een zogenaamde buurtkast. Bedoeld om mensen die moeilijk rond kunnen komen mee te ondersteunen.

De buurtkast staat vlak voor de deur van het kerkgebouw aan de Nieuwe Tiendweg. Het houten bergmeubel met schuifdeurtjes herbergt een ruim assortiment aan alledaagse boodschappen, levensmiddelen en verzorgingsproducten.

“Een pot appelstroop, een fles sambasaus, koffiefilters en een blik knakworstjes”, somt Cees Pols een aantal artikelen op die hij zo gauw ziet na het openen van de schuifdeurtjes. Als gemeentelid is hij één van de initiatiefnemers van de kast. “Maar er staat nog veel meer. Allemaal bedoeld voor mensen in de buurt die een kleine portemonnee hebben en moeilijk rond kunnen komen. Zij kunnen spullen die ze nodig hebben zelf uit de kast pakken op een voor hen geschikt moment. Gratis. Mensen die juist van deze alledaagse producten over hebben, zijn welkom om ze zelf in de kast te zetten of langs te brengen in de kerk, om zo te helpen het assortiment steeds weer aan te vullen. Op zondag staat er bij de dienst in de kerkzaal ook een mand waar gemeenteleden hun overbodige levensmiddelen in kunnen achterlaten voor in de kast. Bij de Rehobothkerk in Lansingh-Zuid staat overigens zo’n zelfde kast.”


De ‘proviandkast’ is 24 uur per dag te openen, zeven dagen in de week. “Er is niet altijd toezicht op, maar we vertrouwen er op dat er geen rare dingen gebeuren en dat de spullen gaan naar mensen die er echt behoefte aan hebben. Dat er zuinig met de kast en inhoud wordt omgegaan.” 

Koffie
Rond de 55 vrijwilligers van de kerk hebben de taak op zich genomen om de producten regelmatig na te lopen. “Je hebt toch te maken met houdbaarheidsdata, dus het moet allemaal wel op orde blijven”, geeft Cees aan, terwijl hij een pak koffie tussen een pakje stroopwafels en een zak chips vandaan tovert: “Flink duur in deze tijd, dus mooi dat ook dat er in wordt gezet.”

De kast is toepasselijk gedoopt ‘Omdat we buren zijn’. “Het is een van de initiatieven vanuit de kerk om de buurt meer te betrekken bij wat er allemaal binnen de muren van dit gebouw gebeurt”, vertelt Cees aan de koffietafel in de kerk. “Veel mensen weten dat niet en hebben toch een beetje drempelvrees om gewoon eens bij ons binnen te stappen. Het hoeft niet gelijk over het geloof te gaan, maar gewoon voor een praatje. Het zorgt voor verbroedering, in plaats van dat je als kerk en buurt uit elkaar groeit.”

‘Open kerk’
Om de drempel voor mensen dan toch wat te verlagen startte de kerk een kleine twee jaar terug met ‘Open kerk’, een inloop op woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur waarbij koffie en thee altijd klaar staan voor wie maar binnen wil stappen in het kerkgebouw. Cees: “Zoals dat gebeurt in meer Krimpense kerken. Wij zijn het in 2021 begonnen tijdens de coronaperiode. De diensten werden toen online gehouden, maar we zochten een manier om toch bij elkaar te komen. Zo’n dienst via het scherm doet toch enigszins kil aan. Om elkaar te kunnen ontmoeten kwam er ‘Open kerk’. Tijdens corona nog in de kerkzaal, op ruime afstand van elkaar. Tegenwoordig zitten we in dit zaaltje, naast de ingang. Laagdrempelig. In de zomer verkassen we naar buiten voor de kerk, om zo helemaal goed zichtbaar te zijn voor voorbijgangers en buurtbewoners die wellicht een kopje koffie met ons mee willen drinken onder het genot van een praatje. Voor wie er behoefte aan heeft, is er overigens in de kerkzaal de mogelijkheid om te bidden of om gewoon een moment stil te zijn. Waar kan dat nog tegenwoordig?”

Juist stappen er drie dames binnen, die het in de wind wiegende stoepbord is opgevallen met daarop de belofte voor een vers bakje koffie. Cees: “Leuk dat het zo gaat. We hebben overigens aan het hek ook een minibieb hangen waar wijkbewoners boeken kunnen ruilen en delen met elkaar.”

Om de buurt te attenderen op wat er allemaal in en bij de kerk gebeurt, verspreidt de Sionskerk in totaal 2000 kaarten in de buurt, vergezeld van een creamerstaafje, een zakje suiker en een roerhoutje. “Het enige wat ontbreekt is de koffie, maar die moeten ze maar bij ons komen drinken”, lacht Cees.