• Nijlganzen aan de waterkant.
• Nijlganzen aan de waterkant. Foto: aangeleverd

Minder maaien in strijd tegen ganzen

krimpen a/d ijssel • Om de overlast door nijlganzen te beperken gaat de gemeente bij wijze van proef de groenstrook tussen het fietspad en het water aan het Landzoompad-Zuid in Krimpen a/d IJssel minder vaak maaien. De hoop is dat de dieren het hogere gras niet gebruiken om er te gaan broeden. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besluit genomen naar aanleiding van vragen van lokale partij Stem van Krimpen. "Met enige regelmaat worden wij door inwoners aangesproken op de overlast van nijlganzen. Wij hebben hier bij de gemeente al meerdere malen de aandacht voor gevraagd. Naar aanleiding van een artikel in het AD en een klacht van bewoners bij het Landszoompad vonden wij het tijd om weer eens aan de bel te trekken", aldus raadslid Saskia Oudshoorn van Stem van Krimpen.
In het artikel wordt gesteld dat er een succesvolle proef met hoger gras in Rotterdam gedaan is om de aanwezigheid van ganzen en hiermee ook de overlast te beperken.
"Met name afgelopen jaar zijn in de gemeente Krimpen ook meerdere gazons omgevormd naar ruw gras en bloemrijke kruidenbegroeiing waarbij het gras minder gemaaid wordt", geeft het college aan. "Hierdoor is al sprake van meer locaties met hoger gras dan de jaren hiervoor. Bij het Landzoompad-Zuid bleken er inderdaad meerdere nijlganzen te zitten. Als proef is daarom besloten om het gras hier minder vaak te maaien. Hierdoor wordt ook de groene verbinding met het Zwaneneiland versterkt. Gedurende het jaar kijken we of de ganzen het hogere gras niet gebruiken om er te gaan broeden."
Ter plaatse wordt ook een deel van de oever natuurvriendelijk gemaakt. Aan de overkant van de Duindoorn is in het kader van groenplan Gouden Regen eerder al gekozen voor het onderhoud als gazons met afzonderlijke heesters en bomen, zo geeft het college aan. "De oevers bij de Duindoorn - aan de kant van de steiger - worden natuurvriendelijk ingericht met kruidengewas."
Oudshoorn: "Wij zijn blij dat onze vraag goed en serieus is opgepakt en dat we op een vriendelijke manier aan de slag gaan om de overlast voor met name de bewoners daar te beperken. Als dit succesvol is, kan het gebied met hoog gras wellicht uitgebreid worden; ook belangrijk voor het ecologisch evenwicht en de biodiversiteit." Uit een monitoring van afgelopen najaar blijkt dat het aantal volwassen nijlganzen ten opzichte van het voorjaar van 2022 met 30 is afgenomen. "Uit de meerjarige monitoringsgegevens blijkt dat het aantal volwassen nijlganzen gemiddeld ook in 2022 stabiel is gebleven", aldus het college.