• De collegeleden en de hoogheemraad laten zich rondleiden.
• De collegeleden en de hoogheemraad laten zich rondleiden. Foto: Martijn Kuiler

Tentoonstelling geeft bijzondere inkijk op invloed water Krimpenerwaard

Algemeen

KRIMPENERWAARD • In de Krimpenerwaard speelt water van oudsher een grote rol. De expositie ‘In de greep van het water’ toont die vaak stroeve relatie.

Zonder een rivier over te steken, kom je de Krimpenerwaard niet in of uit. Zolang als de streek bestaat speelt water een prominente rol. De tentoonstelling ‘Crimpenre Waard; in de greep van het water’ van het Streekmuseum Krimpenerwaard geeft de terugkerende moeizame relatie van de Krimpenerwaard met het water weer. Deze relatie wordt weerspiegeld aan de hand van bijzondere foto’s, voorwerpen en bruiklenen.

De tentoonstelling werd donderdag geopend in aanwezigheid van onder andere het bijna voltallige college van burgemeester en wethouders van Krimpen aan den IJssel en een delegatie van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Met een gebakje in de hand en koffie uit een oer-Hollands boerenbont kopje luisterden de aanwezigen in de museumboerderij in Krimpen aan den IJssel naar het openingswoord van directrice Hilde van den Berg. “Een bijzondere tentoonstelling gezien de actualiteit: dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp Nederland trof. In de tentoonstelling kijken we naar de Krimpenerwaard en haar relatie met het water. Hoe mensen leven met water en hoe het het leven beïnvloedt.”


Wethouder Kirsten Jaarsma stelde aansluitend dat de Krimpenerwaard eigenlijk een ‘haat-liefde verhouding’ heeft met de rivieren Lek en IJssel. “We genieten van de vergezichten en van lekker fietsen over de dijk, maar als we in de file voor de Algerabrug staan is die liefde ver te zoeken. Het is een eiland met één voordeur en de achterdeur bij Gouda. Als Krimpenaren zijn we trots op de stormvloedkering die ons achterland beschermt. We voelen ons veilig achter de dijken en denken er eigenlijk niet over na dat we onder NAP leven.”


Woensdag 1 februari worden ook bij het monument in de Krimpense Stormpolder de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953 herdacht. Jaarsma: “De ramp die zoveel inwoners van Zeeland, maar ook Zuid-Holland de kracht van water liet ondervinden, met heel veel doden en menselijk leed als gevolg. Ook in de Stormpolder waren doden te betreuren. In Ouderkerk en Nieuwerkerk aan den IJssel brak de dijk door. Daar hebben helden gevochten om in ieder geval de schade te beperken. Sinds 1958 heeft het Deltaplan er voor gezorgd dat wij veiligheid en droge voeten hebben. Tegelijkertijd is de strijd tegen het water nooit klaar, ook niet in de Krimpenerwaard.” Ze benadrukte daarbij het ‘goede werk’ van het hoogheemraadschap als beheerder van de dijken.

Hoogheemraad Agnes van Zoelen beaamde dat er nog altijd ‘werk aan de winkel’ is: “Als hoogheemraadschap moeten we altijd blijven werken aan de veiligheid van de dijken om inderdaad droge voeten te houden en het hier een prettige leefomgeving te laten zijn. Zeker met de klimaatverandering en de heftige regenbuien van tegenwoordig.” Het waterschap bestaat dit jaar 750 jaar. “Dat wordt gevierd met allerlei activiteiten. We gaan verhalen vertellen over onze gemalen en belangrijke punten in het landschap. Bedoeld om ons werk breder zichtbaar te maken. Deze expositie draagt daar zeker ook aan bij. Want eigenlijk is het waterschap een organisatie die veel meer achter de schermen werkt en niet zo zichtbaar is. “