• Omwonenden kijken al jaren tegen een bouwhek aan.
• Omwonenden kijken al jaren tegen een bouwhek aan.

VVD: ‘Waarom wordt er nog steeds niet gebouwd op AZS-terrein?’

Algemeen

SCHOONHOVEN • De VVD-fractie vraagt zich af waarom er nog steeds niets gebeurt op het AZS-terrein in Schoonhoven. “Sinds 2017 worden er plannen gemaakt, maar nu, zes jaar later, staat er nog geen huis”, zegt Marco Oudshoorn namens de VVD.

Reden voor de fractie om over de kwestie schriftelijke vragen te stellen aan het college van B&W. Oudshoorn: “Ook omdat er nu allerlei verhalen rondgaan. Wij willen dat er duidelijkheid komt en anders moet de omgevingsvergunning worden ingetrokken. De omwonenden zitten al jaren in onzekerheid.”

Bestemmingsplan
Op de braakliggende locatie aan de Langerakkerweg in Schoonhoven was in het verleden een meubelfabriek gevestigd. In september 2019 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan vast. Op basis hiervan werd de bouw mogelijk gemaakt van vijftien woningen en een zorgvoorziening van Gemiva met bijna veertig woonruimten en een activiteitencentrum (dagbesteding). Eerder waren de bouwplannen omvangrijker, maar daar ging vanwege onvrede bij de omwonenden een streep door.

Vorig jaar februari nog liet het college van B&W op vragen van Pro Krimpenerwaard weten dat er in 2022 daadwerkelijk gebouwd zou gaan worden. Oudshoorn: “Dat is dus niet gebeurd. Wij willen weten waarom. De vergunningen zijn immers vergeven, zo ook de watervergunning door het hoogheemraadschap, en de makelaar en de kopers staan te trappelen van ongeduld.”

Onenigheid
Oudshoorn wil van het college van B&W weten of het klopt dat er onenigheid zou zijn tussen de grondeigenaar en de ontwikkelaar en dat dit de reden van de vertraging is. “En zo ja, kan de gemeente hierin een rol spelen? Er moet toch gebouwd gaan worden. En klopt het dat Gemiva zich inmiddels heeft teruggetrokken? Zo ja, welke invloed heeft dit op het plan en de gegeven omgevingsvergunning?”

Ook vraagt hij zich af of er overleg is geweest tussen de ontwikkelaars van de AZS-locatie en het naastgelegen Dika-terrein, waar ook gebouwd gaat worden. Oudshoorn: “Kan het zijn dat de woningbouw op het Dika-terrein die op de AZS-locatie beïnvloedt? Hoofdvraag is echter of het college kan aangeven wanneer de bouw daadwerkelijk begint. En er sterk op aandringt dan wel eisen dat dit zo spoedig mogelijk gebeurt.”