Afbeelding
Foto: Ruud van den Berg

Zorgen om ‘makkelijke plaatsing’ kleine windmolens

Algemeen

KRIMPENERWAARD • De gemeente Krimpenerwaard wil het plaatsen van kleine windmolens makkelijker maken. Daar is niet iedereen blij mee, zo bleek tijdens de politieke bespreking van een beleidsnotitie over dit onderwerp.

P. Blanken, bewoner van de Bovenkerkseweg in Stolwijk, maakt zich, ook namens enkele buurtbewoners, zorgen om de voorgenomen plaatsing van een windmolen bij een nabijgelegen agrarisch bedrijf. 

“Het mogen dan wel kleine windmolens heten, maar is dat wel terecht met een ashoogte van vijftien meter en een wiekhoogte van bijna 22 meter?”, sprak hij de commissieleden toe. “Deze machines produceren een geluid van rond de 90 decibel. Wat als er straks misschien wel enkele honderden van deze windmolens in de Krimpenerwaard staan?” 

De inspreker refereerde verder aan het ‘infrasoon’ geluid -geluid met een lage trillingsfrequentie, dat voor sommige mensen ziekmakend zou zijn-, het gevaar van windmolens voor vogels en het feit dat bij de eventuele plaatsing geen rekening wordt gehouden met stiltegebieden. 

“Doe het niet”, zo luidde zijn oproep, “want slechts een kleine groep heeft er voordeel bij, maar veel meer mensen ervaren de overlast.”

LTO
C. Verhagen, woordvoerder en inspreker namens LTO Noord, zag dat anders. Hij hoopt dat zijn achterban (agrariërs) zo snel mogelijk kleine windmolens kan plaatsen, want de behoefte eraan is groot.

Hij zei verder te hopen dat eventuele drempels die in de beleidsnotitie staan alsnog weggenomen worden, zoals bijvoorbeeld de voorwaarde dat zonnepanelen voor windmolens gaan: “De meeste werkzaamheden op de boerderij, zoals melken, gebeuren als de zon nog niet schijnt.” 

Hij deed een oproep aan de politiek om de beleidsnotitie niet te letterlijk te nemen en daar waar mogelijk enige coulance te tonen.

Amendementen
De commissieleden stonden in meerderheid positief tegenover de strekking van de notitie, maar plaatsen hier en daar wel enkele kanttekeningen. Met amendementen zullen deze in de raadsvergadering van dinsdag 31 januari aan de orde komen.

Wethouder Pannekoek zei dat dankzij de notitie de bestaande aanvragen voor kleine windmolens kunnen worden gehonoreerd: “Dit is een tussenstap op weg naar beleid op dit gebied.”

Voorwaarden
Burgemeester en wethouders willen alleen kleine windmolens toestaan bij (agrarische) bedrijven, woningen buiten de bebouwde kom en sportaccommodaties. Initiatiefnemers moeten met direct omwonenden overleg gevoerd hebben over het plan. In principe gaat het steeds om één kleine windmolen per aanvrager.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van B&W kan de procedure van vergunningverlening makkelijker en sneller doorlopen worden: in twee in plaats van zes maanden.