Automobilist rijdt 87 km/u te hard

regio • Een automobilist moest zondag rond 17.00 uur zijn rijbewijs inleveren bij een snelheidscontrole op de N210 (bij de afslag Berkenwoude), meldt politie Krimpenerwaard. De 35-jarige man bleek met zijn voertuig 167 km/u te rijden, waar 80 km/u is toegestaan.

Behalve dat de man zijn rijbewijs kwijt raakte werd er ook melding gemaakt bij Veilig Thuis, omdat er twee kleine kinderen achterin de auto zaten.


Wachthuispaal weer opgeknapt

willige langerak • Wachthuispaal nummer 10 is weer in oude luister hersteld, nadat er afgelopen zomer een auto tegenaan botste. Het rijksmonument wordt dit voorjaar teruggeplaatst aan de Lekdijk in Willige Langerak. 

De paal brak bij de botsing in vier stukken. Wie de bestuurder van het voertuig is geweest, is tot op heden onbekend. Het waterschap heeft aangifte gedaan van de aanrijding en de beschadiging van de paal.

Uitvalsbasis
Langs de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven waren 21 waak- en wachthuizen. Die dienden als uitvalsbasis voor de leden van het dijkleger, bij hoogwater. Het waren boerderijen of speciaal daarvoor gebouwde huizen. De wachthuispalen markeerden deze huizen. Er kon een lantaarn op gezet worden, zodat de wachthuizen ook bij nacht goed te herkennen waren. ‘Soldaten’ van het dijkleger inspecteerden de dijk bij hoogwater en moesten ook bij nacht en ontij reparaties uitvoeren met klei, takkenbossen (rijshout) en graszoden.

Aan de dijk tussen IJsselstein en Schoonhoven staan nog negen van dit soort wachthuispalen. Nu dus tijdelijk eentje minder, want paal nummer 10 wordt na 1 april op zijn oude plek teruggeplaatst.

Huidige inspecties
Tegenwoordig inspecteren waterschapsmedewerkers, die normaal gesproken op kantoor werken, en muskusrattenbeheerders de dijk bij hoogwater. En reparaties worden veelal door aannemers uitgevoerd.