• Zanger Peter Dons gaat zondagmiddag 29 januari 'Back to the sixties' in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek.
• Zanger Peter Dons gaat zondagmiddag 29 januari 'Back to the sixties' in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. Foto: Lianne Dekker

woensdag 25 januari

Bingo
14:00 Schoonhoven, ontmoetingsruimte ‘De Brug’ (bij de Pasteurflat). WelZijn Krimpenerwaard houdt een bingo met leuke prijsjes. Kosten: 5 euro. Aanmelden is niet nodig.

Voorleesfeestje
14:00-16:00 Krimpen a/d IJssel, bibliotheek in De Tuyter. Voorleesfeestje in samenwerking met de VoorleesExpress aan den IJssel. Vanaf 14.00 uur wordt er in verschillende talen voorlezen aan kinderen: Oekraïens, Turks, Farsi, Arabisch, Pools en Nederlands. Om 15.30 uur komen de bekende kinderboekenschrijvers/illustratoren Ingrid en Dieter Schubert interactief voorlezen aan kinderen tot 8 jaar. Het is niet zomaar voorlezen, maar ze maken er een hele ‘show’ van met grapjes, tekeningen en gesprekjes. En misschien wordt er ook nog wel geknutseld. Het voorleesfeestje is gratis. De activiteit meertalig voorlezen heeft een vrije inloop, voor het voorlezen door de Schuberts zijn er beperkte plekken, aanmelden op www.bibliotheekaandenijssel.nl/voorlezeniseenfeest.

Seniorenmiddag
14:30 Schoonhoven, De Bron, de Montignylaan 15A. Bijeenkomst van het Seniorencomité Willige Langerak. Imker Franco Burger uit Ouderkerk a/d IJssel komt vertellen over honingbijen. Ze brengt ook honing en andere artikelen mee, welke te koop zijn. Kosten: 5 euro (incl. koffie/thee met lekkers).

Macrame voor beginners
19:30 Krimpen a/d IJssel, Domus Nexus, Rotterdamseweg 20. Workshop macrame voor beginners (kleinschalig, 6-8 pers.). Kosten: 10 euro (incl. 2x koffie/thee met iets lekkers). Opgeven via 06-48898564.

Bingo Cultuurhuis
19:30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. De bingoavond bestaat uit tien rondes. Een bingoboekje kost 11,50 euro en is online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

vrijdag 27 januari

Klaverjassen
19:30 Schoonhoven, verenigingsgebouw ‘De Zilverstad’, Nieuwe Singel 39. Speelavond klaverjasclub ‘Op Goed Geluk’. Laatste uitslag: 1. Michael Lafeber en Leen Kapoen, 5008 punten; 3. Theo Hendriks, 4993 punten. Poedelprijs: Bouke Glastra, 4063 punten. Piet Verdel is winterkampioen. Iedereen is welkom om een potje te komen kaarten.

Opvliegers: Girls on Fire - Antje Monteiro, Joanne Telesford en Hilke Bierman
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De Opvliegers zijn terug met een show vol bekende hits en zeer herkenbare verhalen. Hoe lang kan Antje nog ontkennen dat ze in de overgang zit? Wat maakt Joanne zo’n hippe oma en is het waar dat Hilke worstelt met haar corrigerend ondergoed? Nooit gaven deze drie dames zich zo bloot. Hét vriendinnenuitje van het jaar! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Fleetwood Mac tribute in Concordia
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. Fleetwood Mac-tributeband Mirage bestaat uit vijf muzikanten, die uit liefde voor Fleetwood Mac de koppen bij elkaar gestoken hebben om de gouden hits van weleer nieuw leven in te blazen. Het betreft een sta-concert. Kaarten à 25 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 28 januari

Vogelmarkt
9:00-12:00 Bergambacht, clubgebouw De Vogelvrienden, Dijklaan 57. Er is een vogelhandelaar aanwezig voor de aan-/en verkoop van vogels. Daarnaast zijn er, naast het normale voer, ook pinkeys, buffalo's en bloedluisbestrijdingsmiddelen op voorraad.

Poppentheater Dubbele Jan speelt 'Vies feestje'
10:30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. De Bibliotheek Krimpenerwaard en het Cultuurhuis staan stil bij de Nationale Voorleesdagen 2023 met het bekende poppentheater Dubbele Jan met de vrolijke voorstelling 'Vies Feestje'. Gebaseerd op het prentenboek 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje'. Kaarten kosten 5 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Expositie over Watersnoodramp 1953 in Ouderkerk
11:00-16:00 Ouderkerk a/d IJssel, Oudheidskamer, Dorpsstraat 19. Tot en met augustus is er in de Oudheidskamer van Ouderkerk a/d IJssel een expositie te zien over de Watersnood van 1953 en de barre winter van 1963. Deze expositie is ingericht door Historische Vereniging Ouderkerck op d’IJssel. Op zaterdag 28 januari is de openingstijd verruimd en wel van 11.00 tot 16.00 uur. Dit in verband met de herdenking dit jaar van '70 jaar Watersnood 1953'. Op deze dag wordt er continu een geheel nieuwe, korte presentatie vertoond over de Watersnood van 1 februari 1953 in Ouderkerk aan den IJssel met als titel ‘De tijd staat even stil’.

Nationaal Theaterweekend
12:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Tijdens het Nationaal Theaterweekend is er in de Goudse Schouwburg van alles te doen. Rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten, muziek en verrassende acts. De meeste activiteiten zijn gratis en de voorstellingen kosten dit weekend slechts 10 euro. Kijk voor het programma op www.goudseschouwburg.nl.

Duivententoonstelling
15:30 Krimpen a/d Lek, lokaal van PV de Reisduif, Koningin Julianastraat 2a. PV de Reisduif en PV de Postduif houden een gezamenlijke hokkententoonstelling. Iedereen is welkom om de tentoongestelde duiven te komen bekijken. Keurmeester is de heer Klomp. Gedurende deze tentoonstelling worden er verlotingen gehouden met fraaie prijzen.

Jaarconcert DHTSG
19:30 Berkenwoude, cultureel centrum De Zwaan. Muziekvereniging DHTSG presenteert tijdens haar jaarconcert 'De Foute Top 23'. Met Grease, The Second Waltz, 'Vlieg met me mee' en vele andere bekende melodieën. Gebracht door de fanfare en drumband. De entree is vijf euro (donateurs gratis).

Shaky Ground in De Tuyter
20:30 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Stilstaan is geen optie; Shaky zet je in beweging. Zelfs bij mensen die niet weten dat ze dansen leuk vinden. En… mensen die de band kennen weten hoe blij je ervan wordt. Vette versies van krakers uit de 70ties, 80ties en 90ties. Breed bekend, leuk, lekker en gruwelijk dansbaar. Tickets: 17,50 euro via www.uitagendakrimpen.nl.

Aftrap 'Stem van de Waard'
20:30 Stolwijk, Het Kwartier. De talentenjacht ‘Stem van de Waard’ krijgt haar aftrap in Het Kwartier. Dit evenement, georganiseerd door de samenwerkende theaters Concordia, Cultuurhuis Krimpen en Het Kwartier en met steun van Cultuur Station Schoonhoven en RTV Krimpenerwaard, kent 24 deelnemers uit de regio die na een selectie zijn overgebleven en de strijd met elkaar aangaan. Naast Stolwijk zijn er ook voorrondes in Krimpen aan de Lek (4 februari) en Haastrecht (11 februari). Vervolgens zijn er twee halve finales (’battles’) in Haastrecht en Krimpen, waarna de finale weer in Het Kwartier plaatsvindt op 15 april (met live muziek). Tickets voor de eerste voorronde in Het Kwartier zijn te reserveren via de website www.hetkwartierstolwijk.nl. Info: www.stemvandewaard.nl.

zondag 29 januari

Nationaal Theaterweekend
12:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Tijdens het Nationaal Theaterweekend is er in de Goudse Schouwburg van alles te doen. Rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten, muziek en verrassende acts. De meeste activiteiten zijn gratis en de voorstellingen kosten dit weekend slechts 10 euro. Kijk voor het programma op www.goudseschouwburg.nl.

'Verhalen met muziek, muziek met verhalen'
14:00 Haastrecht, 't Raedthuys. De Haastrechtse Kring houdt de bijeenkomst 'Verhalen met muziek, muziek met verhalen'. Pianomuziek met uitleg door concertpianist Geert Omta. Liefhebbers van klassieke muziek zullen het wel herkennen: je hoort de muziek en je vraagt je af: wie heeft dat ook alweer gecomponeerd en wat heeft hij nog meer gecomponeerd. Maar ook: wanneer leefde die componist eigenlijk en wie waren zijn tijdgenoten en wat gebeurde er, bijvoorbeeld, tijdens zijn leven in de wereld om hem heen? Allemaal 'weetjes' die het plezier in het luisteren alleen maar kunnen doen toenemen. Toegang: 22,50 euro; voor donateurs van de Haastrechtse Kring 20 euro. CJP en jongeren tot 18 jaar gratis. Kaarten via www.haastrechtsekring.nl of aan de kassa.

Muziek op zondagmiddag: Peter Dons
15:00 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. Back to the 60’s met Peter Dons, een nieuw programma vol met muziek uit de jaren 1960-1969. Herman Hermit’s, The Beatles, Cliff Richard, Neil Diamond etc. Alle hits uit die roerige jaren zestig passeren de revue. Kaarten kosten 5 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Taizéviering
16:30 Haastrecht, Hervormde kerk. Tijdens deze Taizéviering worden er liederen gezongen, korte muziekfragmenten op tekst die zich steeds weer herhalen. Er worden Bijbelteksten gelezen, zonder preek, en er is een stilte waarin men tot rust kan komen. Tijdens de viering is er een mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. Voorafgaand aan de viering wordt een aantal liederen kort geoefend. Wie daaraan wil meedoen is welkom, aanmelden is niet nodig. Muzikale begeleiding is in handen van Bas Koster. De kerk is open vanaf 16.00 uur.

maandag 30 januari

Klaverjassen in De Waard
19:30 Bergambacht, De Waard. Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Addy Duhen, 5064 punten; 2. Bouke Glastra, 4966 punten; 3. Maup Lindenburg, 4853 punten. Ook nieuwe belangstellenden zijn welkom; de kaarters komen iedere maandag om 19.30 uur bijeen in De Waard te Bergambacht.

dinsdag 31 januari

Gratis computercursus in de bibliotheek
10:00-12:00 Bergambacht, bibliotheek. In de bibliotheek van Bergambacht gaat de gratis computercursus Klik & Tik van start. In zes lesochtenden (10.00-12.00 uur) leren deelnemers o.a. omgaan met een computer, websites opzoeken en e-mailen. Deze cursus is voor iedereen die wil leren omgaan met een computer of tablet, kennis wil opfrissen of meer zelfvertrouwen wil krijgen op dit gebied. Aanmelden aan de balie van de bibliotheek of telefonisch via (0180) 669999. Deelname is kosteloos en men hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn. Er zijn computers beschikbaar om op te werken.

Breien en haken in de bibliotheek
10:00-12:00 Schoonhoven, bibliotheek. Creatievelingen die ideeën en tips op het gebied van haken en breien uit willen wisselen zijn welkom op het maandelijkse brei- en haakcafé. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er patronen worden gedeeld om mee aan de slag te gaan. Om deel te nemen is het niet nodig om lid te zijn van de bibliotheek.

The Prom - Pia Douwes, Joke de Kruijf e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Het ultieme musicalfeest voor jong en oud met onweerstaanbare muziek, een hartverwarmend verhaal en verrukkelijke humor. Speld je corsage op, grijp je danspartner en gooi die jazz hands in de lucht, want… het is tijd voor een feestje! Deze Broadwaymusical won de Drama Desk Award voor beste musical. Ook te zien op woensdag 1 en donderdag 2 februari. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 1 februari

Repair- en digicafé
13:00-16:00 Krimpen a/d IJssel, ontmoetingscentrum De Vijverhoek, Lage Vijver 2. Elke eerste woensdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur is er een repair- en digicafé in ontmoetingscentrum De Vijverhoek.

donderdag 2 februari

Digitaal café Schoonhoven
10:00-11:00 Schoonhoven, bibliotheek, Spoorstraat 3A. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld telefoon, tablet of computer. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Repair Café
13:30-16:00 Haastrecht, Theater Concordia. Iedereen is welkom om met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde te maken. Ook WelZijn Krimpenerwaard is vertegenwoordigd met de Formulierenfabriek voor inwoners die hulp en ondersteuning kunnen gebruiken bij het invullen van (digitale) formulieren. Tenslotte is de Historische Vereniging Haastrecht present.

zaterdag 4 februari

Opschoonactie
10:00-12:00 Krimpen a/d IJssel, winkelcentrum De Korf. Elke eerste zaterdag van de maand organiseert Krimpen Schoon een opschoonactie. Deze zaterdag op winkelcentrum De Korf. Start: parkeerplaats tegenover Peking Garden, De Korf 39. Aanmelden kan via anjamastenbroek@gmail.com.

Ton Kas - Best of.... (reprise)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De beste fragmenten uit eerdere shows van Ton Kas gaan de revue nog 'ns passeren. Maar anders verpakt en aangevuld met kersvers materiaal, want dit wordt een compleet nieuwe show! Best of…? Wat denk je zelf? Om 't nóg bezopener te maken natuurlijk. Daarom! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl

zondag 5 februari

Gluren bij de Buren - Into the Woods
12.45/14.15/15.45 Gouda, Goudse Schouwburg. Iris Perfoming Arts speelt in samenwerking met Stichting IPA Producties de musical Into the Woods. In deze musical, met muziek van Stephen Sondheim, lopen verhaallijnen en personages van verschillende bekende sprookjes, zoals Roodkapje, Assepoester en Rapunzel, door elkaar. De castleden geven graag een voorproefje. Tijdens Gluren bij de Buren staan deuren door het hele land wagenwijd open voor buurtgenoten en cultuurliefhebbers. Gastvrije buren verwelkomen de wijk om te komen genieten van lokale amateurkunst. www.glurenbijdeburen.nl

Live op zondag: The Red Strats
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. The Red Strats treden op in Theater Concordia. Deze band brengt het ‘Cliff Richard’-geluid uit de sixties weer helemaal tot leven. Kaarten à 10 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Smartlappen festival
15:30 Cabauw, Cabauwsekade 42. Smartlappenfestival met medewerking van het Weteringkoor uit Cabauw en duo 'Marijke en die Kale'. Met veel meezingers. Info: www.inhetwittepaard.nl.

woensdag 8 februari

Taxatiemiddag
14:00-16:30 Haastrecht, hotel restaurant Over de Brug. Taxateur Arie Molendijk taxeert deze middag oude boeken zoals oude (staten)bijbels, atlassen, geïllustreerde werken en reisboeken, handschriften, oude brieven, foto’s, ansichtkaarten en prenten. De kosten voor een taxatie zijn vijf euro voor één tot ongeveer tien boeken of seriewerken. De taxatiekosten van grotere collecties/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot vijftig euro. Vrije inloop zonder afspraak. Meer informatie: www.molendijkboeken.nl.

Lezing over uilen in de Krimpenerwaard
19:30 Krimpen a/d IJssel, Domus Nexus, Rotterdamseweg 20. Lezing over uilen in de Krimpenerwaard met PowerPointpresentatie. Kosten: 10 euro (incl. 2x koffie/thee met iets lekkers). Aanmelden via 06-48898564.

donderdag 9 februari

Breien en haken in de bibliotheek
10:00-12:00 Lekkerkerk, bibliotheek. Creatievelingen die ideeën en tips op het gebied van haken en breien uit willen wisselen zijn welkom op het maandelijkse brei- en haakcafé. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er patronen worden gedeeld om mee aan de slag te gaan. Om deel te nemen is het niet nodig om lid te zijn van de bibliotheek.

zondag 12 februari

Jubileumconcert Gouda's Liedertafel
14:00 Haastrecht, Hervormde kerk. Mannenkoor Gouda's Liedertafel geeft een jubileumconcert. In het programma werken als Das Morgenrot uit 'Nabucco' van G. Verdi, Wolga Ei Oechnjem van Sj. Djesachar, delen uit Deutsche Messe van Fr. Schubert en Abendfrieden van Fr. Schubert. Verder moderne muziek zoals Wonderful World, Jacobs ladder, Rivers of Babylon, If I only had time en Conquest of Paradise. Toegang: 10 euro (tot 18 jaar gratis). Kaarten zijn te koop op www.liedertafel.nl, via 06-27197357 of aan de kassa (alleen contant).

dinsdag 14 februari

Digitaal Café Krimpen a/d Lek
13:30-14:30 Krimpen a/d Lek, bibliotheek, De Markt 201. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld telefoon, tablet of computer. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Digitaal Café Ammerstol
14:30-15:30 Ammerstol, bibliotheek, Den Hoeff 49. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld telefoon, tablet of computer. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.