Gedetineerden maken kachels voor Oekraïne

krimpen a/d ijssel • De Penitentiaire Inrichting in de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel is een van de negen gevangenissen in het land waar gedetineerden kachels maken voor inwoners van het door oorlog getroffen Oekraïne.

In totaal zijn er nu al 45 kachels geproduceerd, waarop gekookt kan worden. Via de actie ’Kachels voor Oekraïne’ van de Rotterdamse presentator en journalist Sander de Kramer zijn ze donderdag naar het Oost-Europese land getransporteerd. Later volgen er nog eens negentig.
Het idee komt van Serviceorganisatie In-Made, die uiteenlopend werk voor zo'n 7000 gedetineerden in alle gevangenissen in Nederland binnenhaalt.
Om de plannen voor de productie van kachels in gevangenissen concreet te maken, legde In-Made diverse contacten met bedrijven waar zaken mee wordt gedaan. Binnen een mum van tijd hadden verschillende ondernemingen hun medewerking toegezegd. Materialen werden beschikbaar gesteld en ook opslagruimte en vervoer was snel geregeld.
In de negen metaalbedrijven in de Nederlandse gevangenissen is de afgelopen weken door verschillende gedetineerden hard gewerkt aan het vervaardigen van de kachels. Ze worden gebruikt om in Oekraïne opvanglocaties in te richten voor mensen die huis en haard zijn kwijtgeraakt.
"De gedetineerden volgen ook het nieuws en zien wat voor vreselijks er aan de hand is Oekraïne. Dat raakt hen ook”, aldus de Dienst Justitiële Inrichtingen. "Ze willen graag iets doen voor de mensen daar en vinden het bovendien fijn om iets positiefs te kunnen doen voor de samenleving. De opgedane werkervaring of zelfs het behalen van vakdiploma's of certificaten vergroot de kansen van gedetineerden om na hun detentie weer succesvol onderdeel te kunnen zijn van de samenleving.”