• Vlnr: Marieke Hagenaars, Marjolein Buskop en Diantha Zonderop
• Vlnr: Marieke Hagenaars, Marjolein Buskop en Diantha Zonderop Foto: Jan Timmer

Peuters welkom op voorleeshalfuurtje in Bibliotheek Bergambacht

Algemeen

BERGAMBACHT • Elke eerste dinsdag van de maand zijn peuters om 10.30 uur van harte welkom bij een voorleeshalfuurtje in de bibliotheek van Bergambacht.

Een groepje jonge kinderen zit om vertelster Odile heen te luisteren naar een mooi verhaal. Tussendoor wordt een liedje gezongen. De sfeer is knus. Op een afstandje slaan Marieke Hagenaars, Diantha Zonderop en Marjolein Buskop het tafereeltje gade. Het drietal is niet toevallig bijeen. Ze maken in de toekomst gezamenlijk deel uit van het Integraal Kind Centrum, dat plaats moet bieden aan openbare basisschool Kiezel & Kei (waar Hagenaars directeur van is), Gro-up (de kinderopvangorganisatie waarvan Buskop als locatiemanager fungeert) en Bibliotheek Bergambacht (met Zonderop als doelgroepspecialist jeugd). 

Goed voorbeeld
“Dit voorleesproject aan peuters is een goed voorbeeld van onze samenwerking”,  vertelt Marieke Hagenaars. “Na de zomervakantie van 2022 zijn we het gestart. De voorleeshalfuurtjes worden bezocht door kinderen die bij Gro-up in de peuteropvang zitten, maar ook andere Bergambachtse peuters zijn welkom. Ze kunnen zo aanschuiven.”

“Klopt”, zegt Marjolein Buskop, wiens organisatie zowel peuter- en kinderopvang, naschoolse-/buitenschoolse opvang alsmede buurtwerk te bieden heeft in de Krimpenerwaard. “We trekken al veel op met Kiezel & Kei en leren elkaar in de aanloop naar het IKC steeds beter en intensiever kennen. Hierdoor kunnen kinderen vanuit Gro-up op een goede en natuurlijke wijze doorstromen naar het basisonderwijs.” 

“Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich snel thuis voelen bij ons,” stelt Marieke Hagenaars. “Daarom mogen de peuters al eerder kennismaken met de school en kennen ze, als ze op de Kiezel & Kei komen, de meeste gezichten al.”

Partner
Bibliotheek Bergambacht wordt ook in het IKC gevestigd en is al een tijd een belangrijke partner voor basisscholen en kinderopvangorganisaties die kinderen al op jonge leeftijd met lezen en voorlezen in contact willen brengen.

“Voorgelezen worden is niet alleen heel leuk, het helpt een jong kind ook in zijn of haar ontwikkeling”, weet Diantha Zonderop. “Het vergroot de vocabulaire, het concentratievermogen en de creativiteit, om maar eens wat aspecten te noemen. En het is ook gewoon heel fijn en knus. Kijk maar naar dit groepje. Ze genieten echt.”

Jan Timmer