Afbeelding
Foto: gemeente Arnhem

Viaduct krijgt naam van gesneuvelde militair Jeffrey Broere

Algemeen

ARNHEM/LEKKERKERK • Een viaduct over de A12 bij Arnhem wordt vernoemd naar soldaat Jeffrey Broere. Hij kwam in 1995 op 20-jarige leeftijd om bij een mortieraanval tijdens een vredesmissie in Bosnië. Broere ligt begraven in zijn woonplaats Lekkerkerk. 

Het viaduct krijgt de naam ‘Soldaat der 1e klasse Jeffrey Broere’. 

Ook twee andere viaducten over de rijksweg worden vernoemd naar militairen die zijn gesneuveld bij vredesmissies. Het gaat om sergeant Arie van Vlaanderen (1952) en kapitein Ber Kamevaar (1953).

Op het stadhuis in Arnhem vond donderdag de officiële naamgevingsceremonie plaats in aanwezigheid van onder andere nabestaanden en vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie. Tijdens deze ceremonie heeft wethouder Roelofs samen met de nabestaanden op symbolische wijze de naamborden voor de viaducten onthuld.

Roelofs: “Dit is een prachtig en belangrijk initiatief. Arnhem krijgt hiermee een blijvende herinnering aan jonge mensen die zich hebben ingezet voor de vrijheid van anderen. Wij kunnen en mogen nooit vergeten hoe belangrijk het werk is dat onze veteranen voor vrede en veiligheid hebben verricht.”

De drie viaducten zijn onderdeel van het nationale project Vernoeming Omgekomen Militairen tijdens Missies op Infrastructuur Kunstwerken. Doel van dit project is het maatschappelijk zichtbaar maken van militairen die in het recente verleden hun leven gaven in het kader van de vrijheid. Landelijk zullen circa 45 viaducten worden vernoemd naar omgekomen militairen.