• De uitgezette fuiken in het onderzoeksgebied.
• De uitgezette fuiken in het onderzoeksgebied.

Gericht rivierkreeften wegvangen blijkt effectief: waterplanten keren terug

Algemeen

KRIMPENERWAARD • De meerjarige proef met het wegvangen van uitheemse rivierkreeften in de Krimpenerwaard heeft (alsnog) resultaat. Na twee jaar gericht en intensief kreeften vangen, groeien er nu weer onderwaterplanten in het pilotgebied, meldt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Sinds 2021 voert het hoogheemraadschap samen met de provincie Zuid-Holland een praktijkproef uit in een polder bij Berkenwoude. Doel is het verminderen van de kreeften tot een aantal waarbij de natuurlijke balans zich herstelt, aldus het hoogheemraadschap: ‘Dit blijkt succesvol: na twee jaar gericht kreeften wegvangen, groeien er nu weer onderwaterplanten -zoals blaasjeskruid- in de sloten van het onderzoeksgebied’.

Te weinig
Een positieve uitkomst, nadat een eerdere proef –in 2021- geen succes leek te hebben: ‘Met fuiken en korven in het testgebied van 70 hectare, met ongeveer 15 kilometer aan sloten, werd in twaalf weken ongeveer 2.000 kilo rivierkreeften gevangen. Naar schatting is dit ongeveer de helft van de vangbare kreeften van 5 centimeter of groter. Op basis van modellen was dit te weinig om te zorgen voor terugkeer van de waterplanten in sloten, die eerder waren leeg- en kaalgevreten door de rivierkreeften’.

In 2022 is de inzet vergroot. Met bijna 800 fuiken en korven werd in achttien weken ongeveer 2.500 kilo rivierkreeft weggevangen. Hiermee werd het gewenste resultaat wel behaald, stelt het hoogheemraadschap: ‘In een groot deel van het testgebied zijn weer waterplanten gaan groeien. Dit toont aan dat het wegvangen van uitheemse rivierkreeften in een gebied als de Krimpenerwaard effectief kan zijn voor het laten herstellen van slootvegetatie. Dit jaar loopt de wegvangproef door om te zorgen dat, met beheervisserij, het bereikte effect behouden blijft en om te bepalen hoeveel inzet daarvoor nodig is’.

Sleutelrol
De terugkeer van waterplanten is goed nieuws voor de waterkwaliteit, vervolgt het waterschap: ‘Deze planten hebben een sleutelrol in het onderwaterleven. Ze zorgen voor de productie van zuurstof in het water en vormen een leefgebied voor vissen en andere waterdieren’.