• Poppentheater Dubbele Jan komt zaterdag 28 januari met de voorstelling ‘Vies Feestje’ naar het Cultuurhuis in Krimpen a/d Lek.
• Poppentheater Dubbele Jan komt zaterdag 28 januari met de voorstelling ‘Vies Feestje’ naar het Cultuurhuis in Krimpen a/d Lek. Foto: aangeleverd

dinsdag 17 januari

Gratis proefles Songwriting
19:00 Krimpen a/d IJssel, Muziekschool Krimpen in De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Gitarist en songwriter Jan van Bijnen van Muziekschool Krimpen geeft een gratis proefles ‘Songwriting’. De proefles is een voorproefje op een langere serie van tien lessen, waarin de deelnemers zelf en samen liedjes gaan schrijven. Iedereen, geoefend of niet, die het leuk vindt om met tekst en muziek bezig te zijn of hier graag meer over wil weten is welkom. Aanmelden kan via de proeflesknop op www.muziekschoolkrimpen.nl of via administratie@muziekschoolkrimpen.nl.

Hendrik Groen - Opgewekt naar de eindstreep
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Ben je benieuwd hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord? Dan is nu je kans. Voor de laatste keer komt Hendrik Groen terug. En omdat 'in iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit' bestaat de cast uit jonge acteurs. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 18 januari

Gratis proefles Muziek op Schoot
9:30 Krimpen a/d IJssel, Muziekschool Krimpen in De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Speciaal voor dreumesen en peuters is er een gratis proefles 'Muziek op Schoot' voorafgaand aan een langere serie van tien lessen. Vanaf de leeftijd van 1,5 tot 4 jaar zijn de kinderen iedere woensdagochtend welkom om samen met een (groot)ouder muziek te maken bij Muziekschool Krimpen. Tijdens de cursus worden er liedjes gezongen en muziekinstrumentjes gebruikt. Stilzitten is er niet bij; de kinderen krijgen alle ruimte om te spelen en worden gestimuleerd te bewegen bij de muziek. De dreumesgroep (1,5-2,5 jr.) komt samen van 9.30 tot 10.30 uur en de peutergroep (2,5-4 jr.) van 10.30 tot 11.30 uur. Aanmelden voor de gratis proefles kan via de proeflesknop op www.muziekschoolkrimpen.nl of via administratie@muziekschoolkrimpen.nl (o.v.v. naam en leeftijd kind).

Bingo
14:00 Schoonhoven, Oranjeplaats 45B. WelZijn Krimpenerwaard houdt een bingo met leuke prijsjes. Kosten: 5 euro. Aanmelden is niet nodig.

donderdag 19 januari

Bijeenkomst Vrouwenbijbelstudiekring
9:15 Krimpen a/d Lek, 't Voorhof, Dorpsstraat 1. Oscar Lohuis van Christenen voor Israël spreekt bij de Vrouwenbijbelstudiekring, over 'Wat is de relatie van Jezus met Israël?'

Digitaal Café Lekkerkerk
10:00-11:00 Lekkerkerk, bibliotheek, Talmastraat 1. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld telefoon, tablet of computer. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Breien en haken in bibliotheek
14:00-16:00 Krimpen a/d Lek, bibliotheek. Creatievelingen die ideeën en tips op het gebied van haken en breien uit willen wisselen zijn welkom op het maandelijkse brei- en haakcafé. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er patronen worden gedeeld om mee aan de slag te gaan. Om deel te nemen is het niet nodig om lid te zijn van de bibliotheek.

Spelavond 't Wilgegat
19:30 Willige Langerak, Buurthuis ’t Wilgegat. Nieuwe spelavond, waarbij het klaverjassen en biljarten om 19.30 uur begint en het rummikuppen om 20.00 uur. Uitslag 8 december: bij rummikuppen was Janny Markus met 20 strafpunten de beste, bij het klaverjassen Conny Verhoef met 5353 punten. Nieuwe deelnemers zijn welkom.

Lezing over Augustinus
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Wingerd, Populierenlaan 90A. Kees Lafeber houdt een lezing over Augustinus, de kerkvader die zich onder andere bezighield met het nog steeds actuele onderwerp: de verhouding tussen geloof en wetenschap. Iedereen is welkom.

Koefnoen Live - Owen Schumacher, Paul Groot, Jeremy Baker e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Na 16 seizoenen op tv, trekken Owen Schumacher, Jeremy Baker en Paul Groot van Koefnoen nu met bekende én nieuwe imitaties het theater in. Vol vertrouwde types als Ipie, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Benja Bruijning - Een leven
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. In dit persoonlijke en ontroerende stuk van Nick Payne spelen twee grote levensgebeurtenissen zich kort na elkaar af: de geboorte van zijn kind en het overlijden van zijn vader. Benja Bruijning, die iets soortgelijks meemaakte, staat hiermee voor het eerst solo op het toneel. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 20 januari

Tips voor een opgeruimd en prettig huis
10:00-12:00 Schoonhoven, Univé Clubhuis, Lopikerstraat 31D. Woonstylist en opruimcoach Cis van Barneveld geeft tijdens een gratis spreekuur tips voor een opgeruimd en prettig huis. Aanmelden kan via www.univéclubhuis.nl. Gewoon binnenlopen kan ook.

Bijeenkomst over gezonde voeding
11:00-13:00 Schoonhoven, bibliotheek. Bibliotheek Krimpenerwaard organiseert in samenwerking met Voedselfamilie Krimpenerwaard een bijeenkomst over gezonde voeding en lokale producten. Ook is er een proeverij. Aanmelden via taalhuis@debibliotheekkrimpenerwaard.nl of (0182) 385406.

Koefnoen Live - Owen Schumacher, Paul Groot, Jeremy Baker e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Na 16 seizoenen op tv, trekken Owen Schumacher, Jeremy Baker en Paul Groot van Koefnoen nu met bekende én nieuwe imitaties het theater in. Vol vertrouwde types als Ipie, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 21 januari

Kledingrepair
9:30-11:00 Stolwijk, De Koster, Goudseweg 3. Hulp bij het aanzetten van een knoop, het dichtstikken van een naad e.d.

Gelukzoekers op Sumatra - Stefan Rokebrand, Yara Alink e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Gelukzoekers op Sumatra toont de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië. Duik in een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Ocobar speelt Eric Clapton - Wonderful Tonight
20:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. De muziek van Eric Clapton zit diep in het DNA van de heren van Ocobar. Clapton speelt in 1963 bij The Yardbirds, het jaar waarin Cok van Vuuren, de virtuoze gitarist van Ocobar, wordt geboren. Clapton is zijn muzikale held en grote voorbeeld. Er wordt gelachen en gespeeld. Van Cream naar de MTV Unplugged-sessie. Claptons mooiste songs zoals Tears in Heaven, Layla, Crossroads, Lay Down Sally met de sound van Ocobar. Tickets: 15 euro via www.uitagendakrimpen.nl.

Een ode aan Ramses Shaffy in Het Kwartier
20:30 Stolwijk, Het Kwartier. Met het programma ‘Ik blijf hier!’ brengt Niels van der Gulik een ode aan het repertoire van Ramses Shaffy, vergezeld van drie topmuzikanten. De bekende nummers van Shaffy komen in deze theatervoorstelling weer volledig tot leven. Tickets à 17,50 euro zijn te reserveren via de website www.hetkwartierstolwijk.nl.

zondag 22 januari

Channa Malkin & Izhar Elias - Klassiek op zondag
12:00 Gouda, Goudse Schouwburg. In dit vurige programma vormen Spaanse liederen de rode draad. Met werk van Rodrigo, Albeniz, Granados, Tarragó, Albeniz en Torroba. Eén melodie zal zeker niet ontbreken: het thema uit Rodrigo's tweede deel van Concierto de Aranjuez, een van de meest beroemde gitaarcomposities aller tijden. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Live op zondag: Windfall
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. De band Windfall speelt muziek uit de jaren zestig en de top van country. Een middag luisteren, bijpraten onder het genot van een drankje en voor wie wil: veel dansplezier. Kaarten (à 10 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Gouds Literair Café - Suzanne Jansen
15:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Suzanna Jansen is schrijfster en verteller. In haar boeken, zoals 'Het pauperparadijs', onderzoekt ze het verleden omdat ze het heden wil begrijpen. Het gaat haar om gewone mensenlevens, en hoe grote maatschappelijke ontwikkelingen daarop ingrijpen - armoede, de positie van vrouwen, de noodzaak om kunst te maken. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Chickadee bij Cultureel Café
16:00 Ammerstol, Het Gebouw. De lokale country-pop band Chickadee speelt bij Cultureel Café Ammerstol. Dolly Parton, Ilse DeLange, KT Tunstall, Miss Montreal, dat zijn enkele namen van artiesten die op hun repertoire staan. Entree: 7,50 euro.

maandag 23 januari

Veilig Online Bankieren
10:00-12:00 Lekkerkerk, bibliotheek, Talmastraat 1. Gratis bijeenkomst waarin verteld wordt hoe internetcriminelen te werk gaan en hoe je kunt voorkomen dat je daarvan de dupe wordt. Hoe voorkom je online fraude of diefstal van je financiële gegevens? Hoe kun je zo veilig mogelijk bankieren? Waar moet je op letten en wat moet je wel/niet doen. De bijeenkomst is gratis en wordt verzorgd door Zuyderleven Groep RegioBank Lekkerkerk i.s.m. WelZijn Krimpenerwaard en de Bibliotheek Krimpenerwaard. Vanaf 9.45 uur staat de koffie klaar. Graag vooraf aanmelden via: info@welzijnkrimpenerwaard.com of tel.: 085-0662370.

Klaverjassen in De Waard
19:30 Bergambacht, De Waard. Nieuwe kaartavond bij klaverjasclub De Waard. De uitslag van de vorige speelavond: 1. Yvonne Boerboom, 5639 punten; 2. Ineke Zwijnenburg, 5599 punten; 3. Piet Verdel, 5357 punten. Ook nieuwe belangstellenden zijn welkom; de kaarters komen iedere maandag om 19.30 uur bijeen in De Waard te Bergambacht.

Uitgestelde Bijbelstudieavond
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. De Bijbelstudieavond met Ds. Oscar Lohuis die in december 2022 nog uitgesteld moest worden vanwege een vertraagde vlucht uit Israël, wordt nu gehouden op maandagavond 23 januari om 20.00 uur in zaal 8 van De Tuyter. Het onderwerp is 'Wat is een Bijbelse gemeente?' en er wordt specifiek ingegaan op de 'lerende gemeente'. Iedereen is welkom.

dinsdag 24 januari

Peuterpret
10:30 Krimpen a/d IJssel, Speelotheek Reuzekeus in De Tuyter. Deze editie van Peuterpret wordt extra feestelijk, want ze staat helemaal in het teken van de Nationale Voorleesdagen. BoekStartcoach Elly leest niet alleen voor aan peuters van 1,5 tot 2,5 jaar. Ze gaat ook zingen, bewegen en geluidjes maken. Of ze doet een spelletje met plaatjes uit het boek. En ze vertelt hoe leuk digitale media kan zijn. Aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliotheekaandenijssel.nl.

Bijeenkomst PCOB
14:30 Schoonhoven, De Ark, Groene Singel 10. De heer Taekema van KBO-PCOB behandelt deze middag allerlei aspecten van Veiligheid. Het betref een breed scala, van valpreventie tot digitale veiligheid. Ook niet-leden zijn welkom. Inloop vanaf 14.00 uur.

woensdag 25 januari

Bingo
14:00 Schoonhoven, ontmoetingsruimte ‘De Brug’ (bij de Pasteurflat). WelZijn Krimpenerwaard houdt een bingo met leuke prijsjes. Kosten: 5 euro. Aanmelden is niet nodig.

Voorleesfeestje
14:00-16:00 Krimpen a/d IJssel, bibliotheek in De Tuyter. Voorleesfeestje in samenwerking met de VoorleesExpress aan den IJssel. Vanaf 14.00 uur wordt er in verschillende talen voorlezen aan kinderen: Oekraïens, Turks, Farsi, Arabisch, Pools en Nederlands. Om 15.30 uur komen de bekende kinderboekenschrijvers/illustratoren Ingrid en Dieter Schubert interactief voorlezen aan kinderen tot 8 jaar. Het is niet zomaar voorlezen, maar ze maken er een hele ‘show’ van met grapjes, tekeningen en gesprekjes. En misschien wordt er ook nog wel geknutseld. Het voorleesfeestje is gratis. De activiteit meertalig voorlezen heeft een vrije inloop, voor het voorlezen door de Schuberts zijn er beperkte plekken, aanmelden op www.bibliotheekaandenijssel.nl/voorlezeniseenfeest.

Seniorenmiddag
14:30 Schoonhoven, De Bron, de Montignylaan 15A. Bijeenkomst van het Seniorencomité Willige Langerak. Imker Franco Burger uit Ouderkerk a/d IJssel komt vertellen over honingbijen. Ze brengt ook honing en andere artikelen mee, welke te koop zijn. Kosten: 5 euro (incl. koffie/thee met lekkers).

Macrame voor beginners
19:30 Krimpen a/d IJssel, Domus Nexus, Rotterdamseweg 20. Workshop macrame voor beginners (kleinschalig, 6-8 pers.). Kosten: 10 euro (incl. 2x koffie/thee met iets lekkers). Opgeven via 06-48898564.

Bingo Cultuurhuis
19:30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. De bingoavond bestaat uit tien rondes. Een bingoboekje kost 11,50 euro en is online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

vrijdag 27 januari

Opvliegers: Girls on Fire - Antje Monteiro, Joanne Telesford en Hilke Bierman
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De Opvliegers zijn terug met een show vol bekende hits en zeer herkenbare verhalen. Hoe lang kan Antje nog ontkennen dat ze in de overgang zit? Wat maakt Joanne zo’n hippe oma en is het waar dat Hilke worstelt met haar corrigerend ondergoed? Nooit gaven deze drie dames zich zo bloot. Hét vriendinnenuitje van het jaar! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Fleetwood Mac tribute in Concordia
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. Fleetwood Mac-tributeband Mirage bestaat uit vijf muzikanten, die uit liefde voor Fleetwood Mac de koppen bij elkaar gestoken hebben om de gouden hits van weleer nieuw leven in te blazen. Het betreft een sta-concert. Kaarten à 25 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zaterdag 28 januari

Vogelmarkt
9:00-12:00 Bergambacht, clubgebouw De Vogelvrienden, Dijklaan 57. Er is een vogelhandelaar aanwezig voor de aan-/en verkoop van vogels. Daarnaast zijn er, naast het normale voer, ook pinkeys, buffalo's en bloedluisbestrijdingsmiddelen op voorraad.

Poppentheater Dubbele Jan speelt 'Vies feestje'
10:30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. De Bibliotheek Krimpenerwaard en het Cultuurhuis staan stil bij de Nationale Voorleesdagen 2023 met het bekende poppentheater Dubbele Jan met de vrolijke voorstelling 'Vies Feestje'. Gebaseerd op het prentenboek 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje'. Kaarten kosten 5 euro en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Theaterweekend
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Tijdens het Nationale Theaterweekend is er in de Goudse Schouwburg van alles te doen. Rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten, muziek en verrassende acts. De meeste activiteiten zijn gratis en de voorstellingen kosten dit weekend slechts 10 euro. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Shaky Ground in De Tuyter
20:30 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Stilstaan is geen optie; Shaky zet je in beweging. Zelfs bij mensen die niet weten dat ze dansen leuk vinden. En… mensen die de band kennen weten hoe blij je ervan wordt. Vette versies van krakers uit de 70ties, 80ties en 90ties. Breed bekend, leuk, lekker en gruwelijk dansbaar. Tickets: 17,50 euro via www.uitagendakrimpen.nl.

Aftrap 'Stem van de Waard'
20:30 Stolwijk, Het Kwartier. De talentenjacht ‘Stem van de Waard' krijgt haar aftrap in Het Kwartier. Dit evenement, georganiseerd door de samenwerkende theaters Concordia, Cultuurhuis Krimpen en Het Kwartier en met steun van Cultuurstation Schoonhoven en RTV Krimpenerwaard, kent 24 deelnemers uit de regio die na een selectie zijn overgebleven en de strijd met elkaar aangaan. Naast Stolwijk zijn er ook voorrondes in Krimpen aan de Lek (4 februari) en Haastrecht (11 februari). Vervolgens zijn er twee halve finales ('battles') in Haastrecht en Krimpen, waarna de finale weer in Het Kwartier plaatsvindt op 15 april (met live muziek). Tickets voor de eerste voorronde in Het Kwartier zijn te reserveren via de website www.hetkwartierstolwijk.nl. Info: www.stemvandewaard.nl.

zondag 29 januari

Snertwandeling
10:30 Haastrecht/Vlist, start op het Concordiaplein in Haastrecht. Wandelen en Fietsen Krimpenerwaard organiseert onder begeleiding van gids Maurice Kruk een wandeling door het landschap van Haastrecht en Vlist. Kruk vertelt o.a. over de historie en over de planten en dieren die er leven. Halverwege de wandeling wordt een 'snertlunch' genuttigd bij de Vlisterstee in Vlist. Start is om 10.30 uur vanaf het Concordiaplein in Haastrecht. De kosten bedragen 22 euro (incl. lunch). Aanmelden op www.abeloffice.nl.