• De zes bestuursleden van het Parkinsoncafé in de Krimpenerwaard.
• De zes bestuursleden van het Parkinsoncafé in de Krimpenerwaard. Foto: Dirk Molenaar

Krimpenerwaard krijgt eigen Parkinsoncafé

Algemeen

KRIMPENERWAARD • De Krimpenerwaard heeft vanaf woensdag 1 februari zijn eigen Parkinsoncafé. Het initiatief voorziet in een behoefte om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en informatie te delen over deze ziekte. 

Wereldwijd is Parkinson de snelst groeiende hersenziekte. Het betreft een neurologische aandoening, die ook steeds vaker jonge mensen treft. Zenuwcellen in de hersenen sterven af, wat leidt tot beven, stijve spieren, evenwichtsproblemen en trager bewegen. In ons land zijn ongeveer 63.500 patiënten. De ziekte is progressief, wat betekent dat de klachten steeds erger worden. Daarnaast is het een chronische aandoening, ofwel ongeneeslijk. 

Laagdrempelig
Over heel Nederland verspreid zijn er in totaal negentig Parkinsoncafés opgezet, waar patiënten, familieleden, hulpverleners en mantelzorgers elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Vorig jaar is een initiatief gestart om ook in de Krimpenerwaard met regelmaat dergelijke bijeenkomsten te organiseren.

“De vraag kwam vanuit de fysio- en ergotherapie in Schoonhoven”, geeft Ruud Jasper (72) aan. “Corona was eerst nog spelbreker, maar een half jaar geleden is het opnieuw opgepakt en zijn mensen gevraagd om dit te daadwerkelijk te gaan organiseren.”

Bestuur
Er is inmiddels een bestuur samengesteld, bestaande uit vier personen die de ziekte Parkinson hebben en twee mantelzorgers.

Voorzitter Robert Kooijman (56) kan zich vinden in de opzet: “Het is fijn om gelijkgestemden te ontmoeten”, vertelt hij. “Ik ben regelmatig in het Parkinsoncafé te Reeuwijk geweest en viel daar eerst onder de groep mensen onder de vijftig jaar met Parkinson.” 

Joke de Leeuw valt hem bij: ”Je hebt overeenkomsten met elkaar, maar ook enorm veel verschillen in ziektebeeld. Daarom is het goed om elkaar te ontmoeten.” 

Ondersteuning
In totaal zijn er dit jaar vijf bijeenkomsten gepland. Het bestuur is zich ervan bewust dat een inspanning gevraagd wordt om invulling te geven aan de gestelde doelen: belangenbehartiging, informatievoorziening en het uitwisselen van ervaringen. Ondersteuning is verkregen vanuit de landelijke Parkinsonvereniging. Zo hebben de bestuursleden onlangs een cursus gevolgd. Op deze manier komen zij goed beslagen ten ijs om de bijeenkomsten te organiseren.

“We zijn ook blij met de samenwerking met Welzijn Krimpenerwaard”, maakt Robert Kooijman duidelijk. “Dit is een prachtige locatie voor onze bijeenkomsten.”

Het eerste Parkinsoncafé Krimpenerwaard is op woensdag 1 februari van 14.00 tot 16.00 uur bij Welzijn Krimpenerwaard, Oranjeplaats 45B te Schoonhoven. Belangstellenden wordt gevraagd zich vooraf (uiterlijk 23 januari) aan te melden via: info@parkinsoncafekrimpenerwaard.nl.

Dirk Molenaar