• Sluiting van een pand na criminele activiteiten door de gemeente.
• Sluiting van een pand na criminele activiteiten door de gemeente. Foto: Gemeente Krimpenerwaard

Gezamenlijke aanpak ondermijning in het buitengebied

Algemeen

REGIO • Bundeling van de krachten moet ervoor zorgen dat ondermijning in het buitengebied wordt aangepakt. Gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie, boeren- en tuindersorganisaties en de provincie Zuid-Holland hebben hierover afspraken gemaakt.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 10 procent van de bevraagde boeren en tuinders in Zuid-Holland weleens is benaderd om hun schuur, loods of kas te verhuren. Ruim de helft van de betrokkenen vond dit aanbod onbetrouwbaar. 

Kwetsbaar
Boeren en tuinders die klem zitten zijn kwetsbaar voor het aanbod van criminele netwerken. Zij kampen bijvoorbeeld met een toenemende leegstand, een verminderd toekomstperspectief, stijgende energieprijzen, financiële problemen en een grote afstand tot de overheid.

De resultaten van het onderzoek zijn vertaald naar actiepunten en aanbevelingen. Zoals gesprekken en controles in het buitengebied en het organiseren van ‘bewustwordingsbijeenkomsten’ voor boeren en tuinders.

Prioriteit
Ondermijnende criminaliteit in het buitengebied moet meer prioriteit krijgen, vinden de samenwerkende partijen. Dit kan door in contact te staan met de doelgroep, aanwezig te zijn in het buitengebied en een slagvaardiger aanpak te organiseren.

Gedeputeerde Meindert Stolk: “Wij gaan als provincie ook steviger inzetten om de weerbaarheid van boeren en tuinders tegen ondermijnende criminaliteit te vergroten.”