Afbeelding
Foto: Sandra Zeilstra

Oplossing voor wielen papiercontainers laat nog op zich wachten

Algemeen

KRIMPENERWAARD • Afvalcontainers met kantelwielen zijn een stuk handiger voor dijkbewoners om deze aan de weg te zetten. De containers voor oud papier en karton in de gemeente Krimpenerwaard hebben nu echter ronde wielen. Dat zorgt voor een hoop ‘gesleur’ over de traptreden. “Heel vervelend”, erkent de gemeente.

De gemeente Krimpenerwaard en afvalverwerker Cyclus zeggen nog geen oplossing beschikbaar te hebben voor aanpassing van de wielen van containers voor oud papier en karton bij dijkwoningen in de Krimpenerwaard. Voor bewoners die zijn aangewezen op een trap bij hun woning om aan de dijk te komen, is het aan de weg zetten van de bak nu een flink getrek over de treden. Zogenaamde kantelwielen zouden uitkomst bieden.

“Vooraf was echter niet bekend welke dijkbewoners dergelijke wielen nodig zouden hebben, omdat velen gebruik maken van een eigen op- en afrit of een plek boven aan de dijk hebben voor hun minicontainer”, geeft gemeentewoordvoerder Veronique van Ooijen aan. “We hebben hiervoor inmiddels enkele aanvragen ontvangen. Bij Cyclus zijn inmiddels dertig aanvragen binnengekomen.”

Ze laat tegelijk weten dat een oplossing vooralsnog op zich laat wachten. “De marktonwikkelingen vanaf vorig jaar hebben ervoor gezorgd dat de prijzen voor de trapwielen tot een hoog niveau zijn gestegen, nog afgezien van productie- en levertijden. Zodra er weer mogelijkheden zijn, zullen we deze met Cyclus verder bespreken. Dit zal individueel maatwerk zijn.”

De inzameling van oud en papier en karton in de gemeente gebeurt sinds afgelopen najaar zoveel mogelijk met minicontainers. Inwoners van laagbouwwoningen in de kernen Gouderak, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel en Schoonhoven kregen in oktober/november een minicontainer met blauw deksel om papier en karton in aan te bieden. In totaal zijn 12.500 van dergelijke bakken bij bewoners bezorgd. In de kernen Ammerstol, Bergambacht, Berkenwoude, Haastrecht, Stolwijk en Vlist was de ‘blauwe container’ al in gebruik.

Laagbouwwoningen die zijn aangesloten op een verzamelcontainer, kregen geen container. “We onderzoeken op welke plekken er een verzamelcontainer voor deze huishoudens kan komen. Hetzelfde geldt voor de hoogbouw en gestapelde woningen. Voor de bewoners van deze woningen verandert er voorlopig nog even niets; zij kunnen het oud papier en karton gebonden of in dozen blijven aanbieden aan de straat. Op basis van de reacties die we hebben ontvangen lijkt het dat inwoners tevreden zijn over de inzameling met containers. Sommigen ervaren het als zo gemakkelijk, dat zij een tweede container gaan bestellen zodra dit mogelijk is.”

Inwoners die toch geen gebruik willen maken van de container, kunnen ‘m drie maanden na levering weer laten ophalen. “Hiervoor kan vanaf half januari contact worden opgenomen met Cyclus. Er wordt dan een afspraak gemaakt. Zij moeten dan wel hun oud papier en karton zelf naar een brenglocatie of de milieustraat brengen.”