Afbeelding
Foto: aangeleverd

Redders van 5-jarige Amir uit Gouderak gehuldigd

Algemeen

GOUDERAK • Ed Lugthart ontving woensdag uit handen van locoburgemeester Daan de Haas (Zuidplas) en burgemeester Pauline Bouvy-Koene van Krimpenerwaard een zilveren medaille, omdat hij afgelopen augustus het 5-jarige jongetje Amir uit de Hollandse IJssel redde. Ook ontving de inwoner van Moordrecht een getuigschrift van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Schipper van het veer tussen Moordrecht en Gouderak, Willem Bojawal, kreeg een oorkonde voor zijn rol in deze reddingsactie, die het leven redde van het kind. 

Onder water
Lugthart zag zondag 21 augustus het jongetje aan de andere kant van de rivier, langs de waterkant, spelen, ter hoogte van de Dorpsstraat in Gouderak. Hij waarschuwde schipper Bojawal. Samen voeren ze met de pont onmiddellijk naar de overkant. Hier zagen ze nog net dat het jongetje onder water verdween. Lugthart bedacht zich geen seconde en dook de rivier in, waarmee hij het leven van de kleine Amir redde.

Moed
Burgemeester Bouvy: “Een held is iemand die geconfronteerd met gevaar of een ramp moed toont. U toonde moed. Het is heel bijzonder wat u heeft gedaan. U handelde en bleef niet toekijken. Dat u wel handelde en ook nog eens heel snel, heeft het leven gered van Amir. Door snel naar de overkant te varen heeft ook de schipper een belangrijke rol gespeeld. Dat is de reden waarom de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen ons heeft gevraagd u beiden vandaag te onderscheiden.”

Locoburgemeester Daan de Haas: “Beide heren krijgen met deze onderscheiding een prachtige erkenning van hun heldendaad.” 

Volkert Teding van Berkhout, bestuurslid van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, was ook aanwezig.