Afbeelding
Foto: brandweer Krimpen a/d Lek

Toiletbrand in school Krimpen aan de Lek mogelijk veroorzaakt door leerling

Algemeen

KRIMPEN A/D LEK • De brand die maandag ontstond in een toiletruimte op christelijke basisschool De Wegwijzer in Krimpen aan de Lek, is mogelijk veroorzaakt door een leerling. “Een technisch mankement als kortsluiting lijkt onwaarschijnlijk, maar we houden alle opties open”, laat directeur Martin Belder dinsdag weten. “De politie heeft vandaag forensisch onderzoek gedaan om de exacte oorzaak te achterhalen.”

Belder werd maandag rond 11.30 uur gewaarschuwd door een leerling die vonken en rook zag bij de wc ruimte op de eerste verdieping. “Ik ben gelijk gaan kijken. Toen ik de deur opentrok stond de handdoekdispenser al in lichterlaaie. Even stond ik in dubio wat te doen: blussen of de boel ontruimen om iedereen in veiligheid te brengen. In een split second koos ik voor het laatste. Van de brandweer kreeg ik later te horen dat dit de enige juiste keus was.”

Oefening
In allerijl werd het gebouw aan de Admiraal de Ruyterstraat, waarin ook de openbare Ireneschool huist, ontruimd. “Zo stonden binnen twee minuten vierhonderd leerlingen, samen met hun leerkrachten op straat voor de school. De ontruiming verliep volgens het boekje. Er was geen paniek. Sommige leerkrachten dachten nog dat het om een oefening ging en begrepen pas buiten dat er echt iets aan de hand was.”


Foto: Paul de Heus

De brandweer kwam met meerdere voertuigen ter plaatse. Het vuur was vervolgens snel onder controle. Een docente werd door ambulancemedewerkers nagekeken omdat zij rook had ingeademd. De leerkracht hoefde niet meer naar het ziekenhuis. 

Het Koetshuis
“Omdat al snel duidelijk werd dat de kinderen niet meer terug het gebouw in mochten, zijn ze tijdelijk opgevangen in het nabijgelegen partycentrum Het Koetshuis. We werden hierbij geholpen door de politie. De kinderen zijn daar opgehaald door hun ouders”, vertelt Belder, die in zijn rol van directeur ook hoofd van de bedrijfshulpverlening (BHV) is. “Jaarlijks oefenen we een scenario van een calamiteit op school, waarbij het gebouw moet worden ontruimd. Dat werpt z’n vruchten af, want maandag liep het gesmeerd.”


Direct na de brand startte vanuit de gemeente een schoonmaak van het gebouw en werd de boel geventileerd om roet en rook te verwijderen. Zo konden de kinderen dinsdag weer naar school. “Op één groep na, die in een lokaal direct naast de toiletruimte zit. Daar was de deur open blijven staan bij de ontruiming. Er hing nog een rooklucht en veel zat onder de roet, zoals de laptops waarop de kinderen werken. Dat is inmiddels ook allemaal schoonmaakt en vanaf woensdag kan er weer les gegeven worden.”

Verwarming uitgevallen
De schade door de brand is aanzienlijk. Belder: “Het bluswater liep zo naar beneden. De brandweer heeft ook het plafond opengetrokken, dus je kan wel raden hoe dat er uit ziet. Ik denk zomaar aan een 20.000 euro schade in totaal. Vandaag zaten we ook zonder verwarming omdat boven het plafond leidingen en kabels lopen die bij de brand beschadigd zijn geraakt.”

Foto: brandweer Krimpen a/d Lek.

Wat de oorzaak van de brand is, durft Belder niet te zeggen. “De politie onderzoekt dat nog, al lijkt mij een technisch mankement onwaarschijnlijk. Wellicht heeft een leerling, samen of alleen, wat lopen spelen met een aansteker. Soms hebben ze die nog op zak van het vuurwerk. Dat er bij wijze van experiment wat handdoekjes in brand zijn gestoken, zonder rekening te houden met wat voor gevolgen het kan hebben. We proberen dan ook nu in beeld te brengen wie er rond dat tijdstip allemaal naar het toilet is geweest. Politie en brandweer komen binnenkort op school vertellen over hoe snel een brand zich kan verspreiden. Kinderen beseffen vaak niet wat voor gevolgen het kan hebben.”