• In de maanden januari en februari exposeert Joop van der Wel met zijn schilderijen in de bibliotheek van Bergambacht.
• In de maanden januari en februari exposeert Joop van der Wel met zijn schilderijen in de bibliotheek van Bergambacht. Foto: aangeleverd

woensdag 11 januari

Poppenvoorstelling Maaike Kaptein
15:30 Krimpen a/d IJssel, bibliotheek. Poppenspeelster Maaike Kaptein is weer te gast in de bibliotheek, dit keer in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Zij verzorgt een voorstelling voor de allerkleinsten van 2 tot 5 jaar. De toegang is gratis. Aanmelden op www.bibliotheekaandenijssel.nl/voorlezeniseenfeest.

donderdag 12 januari

Breien en haken in de bibliotheek
10:00-12:00 Lekkerkerk, bibliotheek. Creatievelingen die ideeën en tips op het gebied van haken en breien uit willen wisselen zijn welkom op het maandelijkse brei- en haakcafé. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er patronen worden gedeeld om mee aan de slag te gaan. Om deel te nemen is het niet nodig om lid te zijn van de bibliotheek.

Historische film in bibliotheek Schoonhoven
10:30 Schoonhoven, bibliotheek, Spoorstraat 3A. Elke tweede donderdag van de maand wordt in de bibliotheek van Schoonhoven op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of de omgeving getoond. Deze keer is het onderwerp 'Jaren 60 in de Krimpenerwaard': schaatspret bij de Algerabrug, de optocht in Schoonhoven, maar ook beelden van de Sint in Lekkerkerk.

Seniorenmiddag
14:00 Krimpen a/d Lek, ’t Voorhof, Dorpsstraat 1. Kees Dekker uit Capelle aan den IJssel is meteoroloog en vertelt deze middag over het KNMI vroeger en nu. Over de grote betekenis van weersvoorspellingen voor de maatschappij. Na de pauze gaat het over het belang van weersvoorspelling tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarover schreef hij samen met een oud collega het boek 'Zwaar weer'. Voor vervoer kan tot uiterlijk 10 januari contact worden opgenomen met Riet de Ridder, telefoonnummer (0180) 512357.

Julika Marijn - In de schaduw van Rembrandt
14:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Geertje Dircx was jarenlang Rembrandts minnares en voedde zijn zoon Titus op. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzijgeschoven. Tegen het decor van wat eerder de Gouden Eeuw werd genoemd, laat Julika de vrouw aan het woord die de schaduwkant van Rembrandt aan den lijve ondervond. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Jan Wunderbaum - The Clowns Convention
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. In een wervelende show gaat een groep internationale clowns op zoek naar een weg uit de crisis. Kunnen de clowns de mensheid redden van de ondergang? Hebben zij met hun patent op humor de laatste strohalm tegen polarisering in handen? Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Film ‘Elvis’ (2022) in De Tuyter
20:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8 . 'The Man. The Legend. The King of Rock & Roll.' Elvis Presley is musicus, die niet alleen omringd wordt door zijn vele fans, maar ook door zijn eigen manager. Deze Tom Parker is een raadselachtige man die veel alledaagse zaken uit het leven van Elvis beheert. Deze film volgt hun gecompliceerde relatie over een periode van twintig jaar, vanaf de opkomst van Elvis’ sterrendom tot aan het verlies van de onschuld aan Amerika. Met in de hoofdrollen Tom Hanks, Austin Butler en Olivia de Jonge. Tickets: 5 euro via www.uitagendakrimpen.nl.

vrijdag 13 januari

Klaverjassen
19:30 Schoonhoven, verenigingsgebouw ‘De Zilverstad’, Nieuwe Singel 39. Speelavond klaverjasclub ‘Op Goed Geluk’. Laatste uitslag: 1. Bouke Glastra, 5051 punten; 2. Gerrit Klarenbeek, 5006 punten; 3. Willy den Hartog, 4931 punten. Poedelprijs: Gijs van der Meer. Iedereen is welkom om een potje te komen kaarten.

Jan Smit - Boven Jan
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. 200 Miljoen mensen wereldwijd zagen hoe Jan in 2021 het Eurovisie Songfestival presenteerde. Nu wordt het weer tijd voor zijn eigen muziek. Samen met zijn band, brengt hij nummers van z'n nieuwe album. En natuurlijk zullen zijn grote hits niet ontbreken. Jan is terug! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 14 januari

Repaircafé
9:30-11:00 Stolwijk, De Koster, Goudseweg 3. Reparatie van kleine huishoudelijke artikelen, speelgoed e.d.

Historisch café Bergambacht
10:00-12:00 Bergambacht, bibliotheek. Om de maand op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur is er in de bibliotheek van Bergambacht een historisch café. Bestuursleden van de historische vereniging zitten klaar om vragen van bezoekers over de geschiedenis van Bergambacht te beantwoorden. Ook kunnen er onderling verhalen en anekdotes gedeeld worden.

Nieuwjaarsconcert Concordia
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Tuyter. Het orkest van muziekvereniging Concordia luidt het nieuwe jaar in met een nieuwjaarsconcert. Het orkest geeft voor het eerst een concert onder leiding van de onlangs aangestelde nieuwe dirigent Mark van Mil.

Theater Utrecht en Dox - Quake
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Quake is een energieke, ontwapenende en muzikale theater- en dansvoorstelling over hoe het verleden in ons doorleeft. Acht dansende, pratende en zingende multitalenten onderzoeken hoe hun verhaal samenhangt met de levensverhalen van andere mensen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Christian van Eijkelenburg - Drift (première)
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Theatertrip met elektronische beats, kleurrijke visuele droombeelden, filosofische uitbarstingen en theatrale driftbuien. Verfrissend en absurdistisch cabaretspektakel over het (niet) toegeven aan menselijke driften. Ga de confrontatie aan met je innerlijke ikje en verlaat de zaal in ongekende extase. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 15 januari

Nieuwjaarconcert Haastrechtse Kring
14:00 Haastrecht, Hervormde kerk. Nieuwjaarsconcert verzorgd door Kristien Devolder (piano), Warre Dendievel (trompet) en Evelien Vaneysendeyk (harp). Toegang: 20 euro (incl. glas Prosecco in de pauze). Donateurs Haastrechtse Kring betalen 15 euro. CJP en jongeren tot 18 jaar gratis. Kaarten via www.haastrechtsekring.nl of aan de kassa.

Filmmiddag in Theater Concordia
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. Concordia Filmmiddag met dit keer de animatiefilm ‘Minuscule 2: Het tropisch avontuur’ (2019). Als het tijd is om de wintervoorraden aan te vullen, merkt niemand dat een lieveheersbeestje vastzit in een pakket voor… de Caraïben! Het Rescue Team komt in actie, en zo belanden mier, spin en lieveheersbeestje aan de andere kant van de wereld. Maar komt hun hulp nog op tijd? De film draait in Theater Concordia op groot scherm. Kaarten (à 6,50 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Express Yourself
16:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Afgelopen acht weken waren ongeveer twintig jongeren in de leeftijd van 14 t/m 22 jaar, kind aan huis bij de Goudse Schouwburg. Onder professionele begeleiding kregen zij de kans om hun verhaal te vertellen en te laten zien middels dans, muziek en zang. Samen met een regisseur, creatief leider, coaches en docenten van verschillende disciplines werkten zij hun performance uit tot een voorstelling. Iedere jongere verdient een podium voor zijn of haar verhaal - en dat podium krijgen zij! Tijdens de première van Express Yourself. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

maandag 16 januari

Veilig Online Bankieren
10:00-12:00 Lekkerkerk, bibliotheek, Talmastraat 1. Gratis bijeenkomst waarin verteld wordt hoe internetcriminelen te werk gaan en hoe je kunt voorkomen dat je daarvan de dupe wordt. Hoe voorkom je online fraude of diefstal van je financiële gegevens? Hoe kun je zo veilig mogelijk bankieren? Waar moet je op letten en wat moet je wel/niet doen. De bijeenkomst is gratis en wordt verzorgd door Zuyderleven Groep RegioBank Lekkerkerk i.s.m. WelZijn Krimpenerwaard en de Bibliotheek Krimpenerwaard. Vanaf 9.45 uur staat de koffie klaar. Graag vooraf aanmelden via: info@welzijnkrimpenerwaard.com of tel.: 085-0662370.

Breien en haken in de bibliotheek
14:00-16:00 Bergambacht, bibliotheek. Creatievelingen die ideeën en tips op het gebied van haken en breien uit willen wisselen zijn welkom op het maandelijkse brei- en haakcafé. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er patronen worden gedeeld om mee aan de slag te gaan. Om deel te nemen is het niet nodig om lid te zijn van de bibliotheek.

Digitaal Café Bergambacht
15:00-16:00 Bergambacht, bibliotheek, Pleinstraat 4. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld telefoon, tablet of computer. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

dinsdag 17 januari

Breien en haken in de bibliotheek
14:00-16:00 Schoonhoven, bibliotheek. Creatievelingen die ideeën en tips op het gebied van haken en breien uit willen wisselen zijn welkom op het maandelijkse brei- en haakcafé. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er patronen worden gedeeld om mee aan de slag te gaan. Om deel te nemen is het niet nodig om lid te zijn van de bibliotheek.

Contactmiddag PCOB
14:00 Krimpen a/d IJssel, kerkelijk centrum 'Fonteinkerk', Burg. Aalberslaan 41. Contactmiddag van de PCOB-afdeling Krimpen aan den IJssel e.o. Onderwerp: 'Omgaan met dementie', een lezing door Lenie de Jong uit Ridderkerk. Iedereen is welkom.

Gratis proefles Songwriting
19:00 Krimpen a/d IJssel, Muziekschool Krimpen in De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Gitarist en songwriter Jan van Bijnen van Muziekschool Krimpen geeft een gratis proefles ‘Songwriting’. De proefles is een voorproefje op een langere serie van tien lessen, waarin de deelnemers zelf en samen liedjes gaan schrijven. Iedereen, geoefend of niet, die het leuk vindt om met tekst en muziek bezig te zijn of hier graag meer over wil weten is welkom. Aanmelden kan via de proeflesknop op www.muziekschoolkrimpen.nl of via administratie@muziekschoolkrimpen.nl.

Jan Hendrik Groen - Opgewekt naar de eindstreep
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Ben je benieuwd hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord? Dan is nu je kans. Voor de laatste keer komt Hendrik Groen terug. En omdat 'in iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit' bestaat de cast uit jonge acteurs. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 18 januari

Gratis proefles Muziek op Schoot
9:30 Krimpen a/d IJssel, Muziekschool Krimpen in De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. Speciaal voor dreumesen en peuters is er een gratis proefles 'Muziek op Schoot' voorafgaand aan een langere serie van tien lessen. Vanaf de leeftijd van 1,5 tot 4 jaar zijn de kinderen iedere woensdagochtend welkom om samen met een (groot)ouder muziek te maken bij Muziekschool Krimpen. Tijdens de cursus worden er liedjes gezongen en muziekinstrumentjes gebruikt. Stilzitten is er niet bij; de kinderen krijgen alle ruimte om te spelen en worden gestimuleerd te bewegen bij de muziek. De dreumesgroep (1,5-2,5 jr.) komt samen van 9.30 tot 10.30 uur en de peutergroep (2,5-4 jr.) van 10.30 tot 11.30 uur. Aanmelden voor de gratis proefles kan via de proeflesknop op www.muziekschoolkrimpen.nl of via administratie@muziekschoolkrimpen.nl (o.v.v. naam en leeftijd kind).

donderdag 19 januari

Digitaal Café Lekkerkerk
10:00-11:00 Lekkerkerk, bibliotheek, Talmastraat 1. Digitaal Café voor vragen over bijvoorbeeld telefoon, tablet of computer. Bibliotheekvrijwilligers staan klaar om te helpen. Er zijn geen kosten aan verbonden en bezoekers hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn.

Breien en haken in de bibliotheek
14:00-16:00 Krimpen a/d Lek, bibliotheek. Creatievelingen die ideeën en tips op het gebied van haken en breien uit willen wisselen zijn welkom op het maandelijkse brei- en haakcafé. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er patronen worden gedeeld om mee aan de slag te gaan. Om deel te nemen is het niet nodig om lid te zijn van de bibliotheek.

Lezing over Augustinus
20:00 Krimpen a/d IJssel, De Wingerd, Populierenlaan 90A. Kees Lafeber houdt een lezing over Augustinus, de kerkvader die zich onder andere bezighield met het nog steeds actuele onderwerp: de verhouding tussen geloof en wetenschap. Iedereen is welkom.

Koefnoen Live - Owen Schumacher, Paul Groot, Jeremy Baker e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Na 16 seizoenen op tv, trekken Owen Schumacher, Jeremy Baker en Paul Groot van Koefnoen nu met bekende én nieuwe imitaties het theater in. Vol vertrouwde types als Ipie, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Benja Bruijning - Een leven
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. In dit persoonlijke en ontroerende stuk van Nick Payne spelen twee grote levensgebeurtenissen zich kort na elkaar af: de geboorte van zijn kind en het overlijden van zijn vader. Benja Bruijning, die iets soortgelijks meemaakte, staat hiermee voor het eerst solo op het toneel. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 20 januari

Koefnoen Live - Owen Schumacher, Paul Groot, Jeremy Baker e.a.
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Na 16 seizoenen op tv, trekken Owen Schumacher, Jeremy Baker en Paul Groot van Koefnoen nu met bekende én nieuwe imitaties het theater in. Vol vertrouwde types als Ipie, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 21 januari

Kledingrepair
9:30-11:00 Stolwijk, De Koster, Goudseweg 3. Hulp bij het aanzetten van een knoop, het dichtstikken van een naad e.d.

Ocobar speelt Eric Clapton - Wonderful Tonight
20:00 Krimpen a/d IJssel, Theater De Tuyter, Nachtegaalstraat 8. De muziek van Eric Clapton zit diep in het DNA van de heren van Ocobar. Clapton speelt in 1963 bij The Yardbirds, het jaar waarin Cok van Vuuren, de virtuoze gitarist van Ocobar, wordt geboren. Clapton is zijn muzikale held en grote voorbeeld. Er wordt gelachen en gespeeld. Van Cream naar de MTV Unplugged-sessie. Claptons mooiste songs zoals Tears in Heaven, Layla, Crossroads, Lay Down Sally met de sound van Ocobar. Tickets: 15 euro via www.uitagendakrimpen.nl.

Een ode aan Ramses Shaffy in Het Kwartier
20:30 Stolwijk, Het Kwartier. Met het programma ‘Ik blijf hier!’ brengt Niels van der Gulik een ode aan het repertoire van Ramses Shaffy, vergezeld van drie topmuzikanten. De bekende nummers van Shaffy komen in deze theatervoorstelling weer volledig tot leven. Tickets à 17,50 euro zijn te reserveren via de website www.hetkwartierstolwijk.nl.

zondag 22 januari

Live op zondag: Windfall
15:00 Haastrecht, Theater Concordia. De band Windfall speelt muziek uit de jaren zestig en de top van country. Een middag luisteren, bijpraten onder het genot van een drankje en voor wie wil: veel dansplezier. Kaarten (à 10 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

maandag 23 januari

Veilig Online Bankieren
10:00-12:00 Lekkerkerk, bibliotheek, Talmastraat 1. Gratis bijeenkomst waarin verteld wordt hoe internetcriminelen te werk gaan en hoe je kunt voorkomen dat je daarvan de dupe wordt. Hoe voorkom je online fraude of diefstal van je financiële gegevens? Hoe kun je zo veilig mogelijk bankieren? Waar moet je op letten en wat moet je wel/niet doen. De bijeenkomst is gratis en wordt verzorgd door Zuyderleven Groep RegioBank Lekkerkerk i.s.m. WelZijn Krimpenerwaard en de Bibliotheek Krimpenerwaard. Vanaf 9.45 uur staat de koffie klaar. Graag vooraf aanmelden via: info@welzijnkrimpenerwaard.com of tel.: 085-0662370.

dinsdag 24 januari

Peuterpret
10:30 Krimpen a/d IJssel, Speelotheek Reuzekeus in De Tuyter. Deze editie van Peuterpret wordt extra feestelijk, want ze staat helemaal in het teken van de Nationale Voorleesdagen. BoekStartcoach Elly leest niet alleen voor aan peuters van 1,5 tot 2,5 jaar. Ze gaat ook zingen, bewegen en geluidjes maken. Of ze doet een spelletje met plaatjes uit het boek. En ze vertelt hoe leuk digitale media kan zijn. Aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliotheekaandenijssel.nl.

woensdag 25 januari

Bingo Cultuurhuis
19:30 Krimpen a/d Lek, Cultuurhuis. De bingoavond bestaat uit tien rondes. Een bingoboekje kost 11,50 euro en is online verkrijgbaar via www.cultuurhuiskrimpenaandelek.nl of bij de receptie.