Therapeutisch boksen: handvatten bieden in het leven

lekkerkerk • Je kwetsbaar opstellen en openheid geven over de zaken des levens. Dat is waar het om draait bij therapeutisch boksen. Je uiten door middel van fysieke inspanning, om zo te werken aan een betere toekomst. Sinds begin oktober kan er aan deel worden genomen in sporthal De Bakwetering in Lekkerkerk. 

Trainer is André Panzo van AP4seasons uit Dordrecht. Elke maandag en donderdag van 18.00 tot 19.00 uur geeft hij in de Lekkerkerkse sportzaal cardio/fitboxing aan nu zo'n drie tot vijf deelnemers. 

Balans
"Niet eens zozeer om ze bokstechnieken bij te brengen, maar eerder om handvatten te bieden in het leven, waar ze wat aan hebben voor een voor hen wellicht betere toekomst. Het boksen moet je zien als therapeutisch middel. Het helpt mensen zich sterker te voelen, balans te krijgen en hun grenzen aan te geven. Doel van de trainingen is om mensen fysieke uitdaging te geven, maar tegelijk ook om te werken aan zaken als zelfbeeld, zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Het versterken van emotionele en mentale weerbaarheid. Het boksen bieden we met zo'n veertien trainers aan op verschillende locaties in de Drechtsteden en nu dus ook in Lekkerkerk.”

Ruime ervaring
André kan bij dit alles putten uit zijn ruime ervaring als boks(therapie)instructeur bij de christelijke ggz-instelling De Hoop in Dordrecht, waar mensen met psychiatrische problemen en verslavingsproblemen worden behandeld.

"Het boksen wordt ingezet om deelnemers te bereiken en te coachen voor nu en in de toekomst. Bij nieuwe deelnemers beginnen we altijd gewoon met boksoefeningen, bedoeld om elkaar goed te leren kennen en onderling vertrouwen te kweken. Dat een deelnemer zich onder het boksen wat meer open wil en durft te stellen en het daarbij niet lastig vindt om het leven te bespreken. Vraag daarbij is: waar loop je tegenaan en hoe zou je dat willen veranderen voor de toekomst?"

Er kan van alles naar voren komen: "Dingen uit het verleden die een plek moeten krijgen, een onverwerkt trauma, stressgevoelens, relatieproblemen, financiële zorgen, een verslaving of bijvoorbeeld het verlies van een dierbare. Mijn en ons doel is mensen daarbij te ondersteunen en te coachen naar een betere toekomst. Maar het is meer dan erover praten en van je af meppen. We gaan ook aan de slag in een traject. Daarbij proberen we te doorgronden waarom iemand tegen bepaalde problemen aanloopt, om hem of haar te helpen in het dagelijks functioneren."

Persoonlijke groei
Inzet is volgens André Panzo altijd persoonlijke groei van de deelnemer door middel van het kweken van bewustwording en het realiseren van gedragsverandering op weg naar een betere toekomst:

”Aan een traject gaat altijd een intakegesprek vooraf over de werkwijze. Als er binnen drie tot vijf sessies ondanks onze inspanningen geen beweging komt in de problematiek van een deelnemer, kunnen we opschalen naar een klinisch psycholoog voor een vervolg.”

Gewone bokstraining
Overigens is het buiten dit alles ook mogelijk om ‘gewoon' een les bokstraining te volgen als fysieke inspanning voor een betere conditie, geeft André aan.

Voor deelname aan cardio/fitboxing in sporthal De Bakwetering is een strippenkaart beschikbaar voor twaalf lessen. Kosten: 70 euro. 

Meer informatie/aanmelden: 06-81163739.