• Karin Prins behoort in de master-klasse van het freediven tot de mondiale elite.
• Karin Prins behoort in de master-klasse van het freediven tot de mondiale elite. Foto: John Wijntjes

Karin Prins gaat op jacht naar nieuw freedive-record

Sport

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Het wereldrecord onderwaterwemmen in de categorie Masters verbeteren. Voor minder doet Karin Prins het niet in 2023.

Op haar 58ste leidt ze het leven van een topsporter. Ze behoort in de master-klasse van het freediven tot de mondiale elite. Sterker nog: Karin Prins is in het bezit van twee wereldtitels en een wereldrecord. En als het aan de Krimpense ligt blijft het daar niet bij. 

“In 2023 staan er bij de twee bonden waar ik bij ben aangesloten WK’s op het programma”, vertelt ze. “Eén in Koeweit en één in Zuid-Korea. Daar werk ik momenteel naartoe. Daarbij focus ik me vooral op het verbeteren van het wereldrecord in de ‘dynamic vin-klasse’. Dat staat nu in mijn categorie op 159 meter. Het kan scherper, denk ik.”

Topper
Karin Prins kwam in het freediven terecht na lang aan wedstrijdzwemmen en waterpolo gedaan te hebben. “Vanaf mijn eerste kennismaking met onderwaterzwemmen was ik super enthousiast over deze sport en besloot ik er meteen vol voor te gaan”, glimlacht ze. Met succes, want ze ontwikkelde zich in relatief korte tijd tot een topper in haar tak van sport.

Vertrouwen
Omdat freediven niet zonder risico’s is, wordt Karin bij al haar activiteiten onder water begeleid door een vaste trainer - Judith van de Griendt - en heeft ze in de persoon van Nanja van de Broek de beschikking over een mental coach.

“Judith is zeer ervaren en kent me door en door. We stellen samen de trainingen samen, die zijn aangepast op mijn leeftijd, mijn doelen en mijn mogelijkheden. Bij al mijn onderwatersessies is ze er bij. Het wederzijds vertrouwen is groot. Dat is ook  noodzakelijk, want freediven ken gevaarlijk zijn als je niet steeds alert bent op de risico’s.”

Trainen
De sportieve Krimpense traint vrijwel elke dag. “Dat doe ik in verschillende zwembaden”, zegt ze. “Een paar keer per week ben ik in Nieuw-Vennep te vinden, maar ik ben ook actief in Badhoevedorp, bij De Lansingh in Krimpen aan den IJssel en ACZ in Capelle aan den IJssel. Bij De Lansingh ben ik in het water te vinden tijdens de sessie van een trimploeg. Zij zwemmen ‘boven’ en ik ‘onder’. Dat werkt prima! En het is daarnaast tussendoor heel gezellig. Er zijn al wat zwemmers die ik een onderwaterzwemles heb gegeven, een kleine ‘masterclass’ zogezegd. Het is leuk om te zien hoe mensen het oppikken. Je gaan binnen de kortste keren vooruit.”

Ook is Karin Prins regelmatig te vinden in het Capelse zwembad Aquapelle, waar ze meetraint met de wedstrijdzwemmers van ACZ. “In het begin keken ze een beetje raar tegen me aan. Logisch, want zij zijn tieners en ik een vrouw van 58. Je kon hun gedachten lezen: ‘wat komt zij hier doen?’ Maar inmiddels zijn ze aan me gewend.”

Druk leven
Naast het ‘trainen, trainen en nog eens trainen’ heeft Karin een fulltime baan bij de Dienst Justitiële Instellingen. “Ja, ik leid een druk leven, maar ik zou niet anders willen. Ik geniet er iedere dag van.”

Jan Timmer