• Gezamenlijk eten is gezelliger dan alleen.
• Gezamenlijk eten is gezelliger dan alleen. Foto: John Wijntjes

Geslaagd samenzijn in decembersfeer

Algemeen

KRIMPEN AAN DE LEK • Een diner organiseren voor ouderen die vaak alleen zijn; Nelleke Buijs-van Gils deed het donderdagavond samen met haar gezin, familie en vrienden.

Ossenstaartsoep vooraf, een hoofdgerecht bestaande uit aardappelkroketjes, beenham en een heerlijke salade, en een advocaat-chocoladecrème als dessert. Twintig ouderen uit Krimpen aan de Lek smulden er naar hartenlust van in huize Buijs te Krimpen aan de Lek.

“Het was een geweldige avond,” blikt initiator en gastvrouw Nelleke Buijs-van Gils met een stralende lach terug op het samenzijn in decembersfeer. “We hebben er alleen maar mooie reacties op gehad. Onze gasten genoten niet alleen van het diner, maar zeker ook van het gezelschap. Echt voor herhaling vatbaar; daar was iedereen het over eens.”

Welzijn Krimpenerwaard
Nelleke Buijs liep al een tijdje met het idee rond om een diner te organiseren voor mensen die eenzaamheid ervaren.

“Alleen was het probleem: wie nodig je uit? Ik heb daarom aan onze vrienden gevraagd of zij in hun omgeving mensen kenden die veel alleen zijn. Zij konden me echter niet verder helpen.”

Jolanda van Dam van Welzijn Krimpenerwaard wel. Binnen de kortste keren had ze twintig mensen die graag wilden komen eten. Nelleke: “Boudewijn van Gemerden bood zich aan om onze gasten te halen en weer thuis te brengen en Albert Heijn Wiersma was meteen bereid om alle ingrediënten voor het diner te leveren. Wijnhuis Den Boer zorgde belangeloos voor de wijnen. Geweldig al die medewerking.”

Fijne sfeer
Er hing tijdens het hele gebeuren een ‘super fijne sfeer’: Zo ontzettend mooi om dit met elkaar te mogen meemaken. Ook mijn bij ons wonende moeder heeft er enorm van genoten. Ik zag haar tussen de gangen door hand in hand zitten met een andere oude dame. Zo’n ontroerend beeld. Het doet je echt wat als je mensen zo ziet genieten. Wij als gezin en onze vrienden hebben aan deze avond een heel voldaan en blij gevoel overgehouden.”

Verdrietig
“Klopt helemaal”, zegt Nelleke’s dochter Zahra (13). “Het is super fijn om iets voor een ander te kunnen doen. Sommige gasten zijn best wel eenzaam in het dagelijks leven. Eén mevrouw vertelde me dat ze Eerste Kerstdag van begin tot eind in haar eentje heeft doorgebracht. Dat vind ik verdrietig. En daardoor was het extra prettig om haar tijdens ons diner zo blij te zien.”

Levi Buijs (17) en zijn vriendin Daisy kijken ook met plezier terug op ‘de volle vak’ in huize Buijs. “Er hing een heel warme sfeer,” zegt Levi. “Een mevrouw zei tegen me dat ze het zo fijn vond dat ze haar verhaal aan me kwijt kon,” is Daisy nog onder de indruk. “Het geeft alleen maar aan hoe belangrijk het is om naar andere mensen om te zien.” 

“Als we dat met z’n allen meer zouden doen, dan is er automatisch minder eenzaamheid in de wereld,” besluit Nelleke Buijs. “Soms gaat het om een klein gebaar of in dit geval om een etentje. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Je kunt met een beetje aandacht wel degelijk het verschil maken.”

Jan Timmer