• Eén van de nieuwe banken in de Crimpenhof.
• Eén van de nieuwe banken in de Crimpenhof. Foto: Martijn Kuiler

Commentaar op ‘kleuterbanken’ Crimpenhof

Algemeen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Mevrouw Vogelenzang de Jong (85) is niet te spreken over de nieuwe zitbanken in winkelcentrum Crimpenhof. “Mooi, maar totaal ongeschikt voor ouderen. Veel te laag. Als je er op gaat zitten, kom je bijna niet meer overeind. Het zijn gewoon ‘kleuterbanken’”, aldus de Krimpense. Het winkelcentrum laat weten met een passende oplossing bezig te zijn.

Mevrouw Vogelenzang de Jong komt geregeld in het overdekte winkelcentrum. “Twee tot drie keer per week, voor het doen van wat boodschappen. Ik loop met een stok, dus af en toe rust ik uit op een bankje. Die er voorheen stonden waren prima, maar wat er nu staat is veel te laag en ook hebben ze geen rugleuning. Leuk voor jongelui, maar voor ouderen is het helemaal niets. Het is geen gezicht als ik weer op moet staan.”

Ze haalt het eerdere stalen bankje voor de Hema aan. “Bijna altijd bezet, door jong én oud. Zo stonden ze op meer plekken in het winkelcentrum. Nu zie je er niemand op. Ja, wat jongeren en kinderen. Laat ze zo’n bankje weer terugplaatsen, speciaal voor ouderen, want daar is nu geen plaats voor. Ik kan bij de visboer op het terras gaan zitten, maar gebruik er verder niets. Ook niet zo netjes”, aldus de Krimpense.

Woordvoerder Manuela Fernandez van de Crimpenhof zegt dat meer ouderen opmerkingen hadden over het nieuwe zitmeubilair. “Met de meeste van hen hebben we ook contact gehad. Speciaal voor deze doelgroep laten we nog enkele banken met rugleuning maken. Ze staan al in bestelling, maar helaas laat levering nog even op zich wachten. In de tussentijd kunnen ouderen gerust gebruik maken van de stoelen op het terrasje van Visgilde Gebr. De Block, zonder dat zij perse een consumptie moeten nuttigen.”

Ze gaat niet mee in het verhaal dat de nieuwe banken veel te laag zijn en zo totaal ongeschikt zijn voor senioren. “Het is met name het gevoel dat men met het ‘blote oog’ krijgt door het uiterlijk van de banken, de robuustheid van het hout. De gemiddelde zithoogte van een bank zit tussen de 40 en 42 centimeter en de banken van de Crimpenhof zijn 41 centimeter hoog. De ideale zithoogte is voor iedereen uiteraard verschillend en heeft te maken met lengte en persoonlijke voorkeur.”

De banken staan er sinds dit najaar als onderdeel van een make-over van het winkelcentrum, waarbij de Crimpenhof ook een nieuwe vloer, nieuwe huisstijl, nieuwe groenelementen zoals bomen en nieuwe prullenbakken heeft gekregen. “Buiten de opmerkingen van oudere bezoekers over de banken, hebben wij ook veel complimenten mogen ontvangen van bezoekers over deze make-over. We zien dat zowel jong als oud veelvuldig gebruik maakt van de banken, exact wat de bedoeling is.”