• Het Ds. Toesplein in Alblasserdam.
• Het Ds. Toesplein in Alblasserdam. Foto: Geurt Mouthaan

Groen licht voor uitbreiding parkeerterrein Oud Gereformeerde Gemeente Kinderdijk

Nieuws

ALBLASSERDAM • De Oud Gereformeerde Gemeente Kinderdijk krijgt wat betreft burgemeester en wethouders toestemming om het parkeerterrein aan het ds. Toesplein 3 uit te breiden.

De gemeenteraad van Alblasserdam bespreekt in juni een voorstel om een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Twee jaar eerder reageerde het college al positief op het verzoek van de kerkgemeenschap om meer parkeerplekken te realiseren. 

De aanleiding van het verzoek was om parkeerproblemen in de wijk te voorkomen. Nu maakt de kerk gebruik van het terrein van Mercon Kloos om te parkeren, maar dit zal in de toekomst niet meer beschikbaar zijn.

Openbestrating
Het bestaande parkeerterrein wordt voorzien van nieuwe openbestrating en heeft een oppervlakte van ongeveer 2.250 vierkante meter. De uitbreiding van het parkeerterrein gaat om circa 1.400 vierkante meter.

Daarnaast wil de kerk acht lichtmasten met een hoogte van maximaal 1,2 meter en vier lichtmasten met een hoogte van maximaal 5,5 meter plaatsen.

Aanvullingen
Na het indienen van een principeverzoek in juni 2021 vroeg het gemeentebestuur in september 2021 om aanvullingen. De laatste aanvulling kwamen in oktober 2022.

Het college geeft aan dat de uitbreiding niet volledig past in het Alblasserdamse koers van ‘Fit en Groen dorp in de polder’, maar: ‘Er vindt weliswaar een uitbreiding plaats van het bestaande parkeerterrein. Dit gebeurt echter met graskeien.’ 

Groene uitstraling
‘Ook de bestaande parkeerplaats die geheel verhard is, wordt opnieuw bestraat met graskeien. Dat komt de groene uitstraling en de waterdoorlatendheid van het geheel ten goede. De groene uitstraling is van belang omdat het terrein voor 90% van de tijd niet wordt gebruikt.’

Als voordeel noemen burgemeester en wethouders daarnaast: ‘Het voorkomt een toekomstig parkeerprobleem als parkeren bij (Mercon) Kloos niet meer mogelijk is.’