• Een schetsontwerp van het transferium.
• Een schetsontwerp van het transferium. Foto: Aangeleverd

College Alblasserdam: nog 2,7 miljoen euro nodig voor transferium

Nieuws

ALBLASSERDAM • Om het transferium bij het Nedstaal-terrein in Alblasserdam te realiseren vragen burgemeester en wethouders een krediet van 2.7100.000 euro.

De totale kosten van dit project becijfert het college op 3,8 miljoen euro. Voor de voorbereiding trok de raad eerder 265.000 euro uit. Vanuit de Regiodeal is er al een toezegging van ruim 8 ton. De Alblasserdamse politici buigen zich 6 juni tijdens de commissievergadering over het voorstel om het resterende geld, iets meer dan 2,7 miljoen euro, beschikbaar te stellen. 

Het transferium is volgens de planning in maart 2024 klaar en wordt dan gebruikt om bezoekers aan de molens van Kinderdijk op te vangen, om zo de verkeersoverlast in Alblasserdam en Kinderdijk terug te brengen. 

Fokker
De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en onderhoud, de gemeente Alblasserdam tekent voor het groot onderhoud. ‘Dit betekent dat wij na vijftien en dertig jaar hierin moeten herinvesteren’, meldt het college aan de raad.

Tegenover de kosten staat de verhuur van honderd parkeerplaatsen aan het Papendrechtse bedrijf Fokker (goed voor 75.000 euro per jaar) en het bedrag dat de SWEK via de nog af te sluiten exploitatieovereenkomst gaat afdragen.

Vergunningen
De planning van de realisatie is strak. Er moet nog het nodige gebeuren, geven burgemeester en wethouders aan. Zo dienen Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland op diverse vlakken medewerking te verlenen, onder meer omdat zij gronden in eigendom hebben en/of vergunningen verlenen. ‘Dit maakt de weg naar realisatie complex. (..) Er wordt veel energie gestoken in het vooroverleg om de benodigde vergunningen en toestemmingen zo soepel mogelijk te laten verlopen.’

Onzeker is of het transferium ook kan gaan dienen als evenemententerrein voor Alblasserdam. De veiligheidsregio geeft nog geen groen licht, vanwege de gevaarlijke stoffenroute die over de brug over de Noord loopt. Vertraging voor de realisatie van het transferium hoeft dat volgens het college echter niet op te leveren.