• Een schetsontwerp van het transferium.
• Een schetsontwerp van het transferium. Foto: Aangeleverd

Groen licht raad Alblasserdam voor gebiedsvisie: Poort aan de Noord stap dichterbij

Nieuws

ALBLASSERDAM • Met het groene licht van de gemeenteraad voor 200.000 euro voor het opstellen van een gebiedsvisie is de Poort aan de Noord in Alblasserwaard weer een stap dichterbij gekomen. SGP en PvdA stemden tegen.

In deze gebiedsvisie wil het gemeentebestuur samenvatten welke ideeën en mogelijkheden er zijn wat betreft het terrein bij het voormalige Nedstaal, naast het al geplande transferium om de bezoekersstromen naar Kinderdijk in goede banen te leiden. Op basis daarvan worden keuzes gemaakt voor de uiteindelijke invulling. 

Om de visie op te stellen is 200.000 euro nodig. De goedkeuring voor deze uitgave haalde wethouder Ramon Pardo niet zonder slag of stoot binnen. In maart stond het al op de agenda, maar mede dankzij de vele vragen en kritische opmerkingen trok hij toen het voorstel terug. 

De informatievoorziening in de weken erna richting de raad zorgde ervoor dat alle coalitiepartijen afgelopen week wel groen licht gaven. Oppositiepartijen SGP en PvdA bleven echter onverminderd kritisch. 

Fokker
Dat de twee ton voor de gebiedsvisie bovenop eerdere voorbereidingskredieten van 215.000 en 50.000 euro kwam, was voor Haci Erdogan (PvdA) een struikelblok. “We hebben straks bijna een half miljoen euro uitgegeven, zonder dat er ook maar één straatsteen is gelegd.” 

In het voorstel van de wethouder staat aangegeven dat Fokker concrete belangstelling heeft om honderd parkeerplaatsen op het nieuwe transferium te huren. Erdogan voelde daar niets voor: “Er is in Papendrecht, bijvoorbeeld achter de Karwei, genoeg ruimte om hun parkeerprobleem op te lossen.” 

Vinkenwaard
De tegenwerping van Arco Strop (CDA) dat het om parkeerplaatsen gaat die er toch al komen in het transferium (”Ze worden gebruikt door Fokker op momenten dat er weinig bezoekers naar Kinderdijk komen”) kon de PvdA-er niet overtuigen. “Geef voorrang aan onze eigen bedrijven, bijvoorbeeld door ondernemingen vanaf de Vinkenwaard hierheen te verplaatsen en zo ruimte voor woningbouw te realiseren.”

De kosten van het realiseren van het transferium schat het gemeentebestuur overigens op circa 3,8 miljoen euro; met aftrek van het al gereserveerde voorbereidingskrediet en een toezegging van bijna 9 ton via de Regio-Deal blijft er nog een kostenpost van ongeveer 2,7 miljoen euro over. 

Dat de gemeente dit nu al naar buiten brengt, vond ChristenUnie-raadslid Jako Sterrenburg niet zo handig. “Ik weet nu wel welk bedrag er in de offertes van de partijen die dit gaan uitvoeren komt te staan.”

Nieuwe vergezichten
De SGP herinnerde wethouder Pardo eraan dat de coalitiepartijen aangegeven hadden in deze raadsperiode ‘punten te willen zetten’, bestaande projecten af te ronden. “Het college is nog geen jaar aan de slag, maar veel punten zijn er nog niet gezet”, bracht Eric Boersma in. 

“Wij vragen ons af of dit het moment is voor nieuwe vergezichten en zijn zeer beducht voor het wegzuigen van kostbare ambtelijke capaciteit voor plannen die op zijn best in de verre toekomst kunnen worden gerealiseerd en zeer onzeker zijn.”

Royal House of Holland
Hij verwees daarbij naar de ambitieuze plannen uit 2010 om van Haven Zuid een toeristisch knooppunt te maken. “We spraken toen over een Royal House of Holland, recreatieactiviteiten en ook een transferium. Er is veel tijd en geld in de plannenmakerij gestoken, maar realisatie bleek problematisch. Er is uiteindelijk niets van terechtgekomen. Laten we lessen trekken uit het verleden.” 

Wat betreft de SGP moet de focus op alleen het transferium en niet op een visie voor het hele plangebied. “Ga voor concrete doelen, niet het schetsen van toekomstbeelden waarin van alles aan elkaar gebreid wordt.”

Gedegen visie
De andere partijen steunden de wethouder wel. Herman Verweij (VVD): “De omvang van de gevraagde investering lijkt fors, maar de relevantie van goede visie is voor ons vanzelfsprekend. Nu beknibbelen lijkt ons ‘penny wise, pound foolish. Niemand heeft garantie dat we al onze ambities kunnen realiseren, maar wij willen net als de wethouder toewerken naar een gedegen visie.” 

In zijn reactie benadrukte wethouder Ramon Pardo de meerwaarde van het opstellen van een gebiedsvisie, voorafgaand aan het opstellen van een omgevingsplan met daarin voorstellen om te realiseren. “Het is uitdrukkelijk bedoeld om uit te maken wat wel en wat niet meegenomen gaat worden. Vervolgens komt u als raad aan bod om op basis van de gebiedsvisie om te beslissen waar wel of waar niet invulling aan gegeven gaat worden. Neem de kansen voor een halte van de waterbus; de gebiedsvisie zal ons daarin de weg wijzen.”

Van start
Zijn inspanningen bleken niet voldoende te zijn om SGP en PvdA over de streep te trekken. Beide oppositiepartijen steunden het voorstel niet, maar met de stemmen van CDA, VVD, D66 en ChristenUnie kon de wethouder aan het einde van de avond constateren dat het opstellen van de gebiedsvisie van start kan gaan.

De gebiedsvisie is volgens de planning van de gemeente klaar voor het einde van het jaar. In januari begint het proces om te komen tot een omgevingsplan, dat 27 september 2024 klaar moet zijn. Oplevering van het transferium is gepland in maart 2024.

Provincie: ruimte voor plan ov-hub
De provincie Zuid-Holland stond eerder afwijzend tegenover een openbaar vervoer-hub, maar geeft de gemeente Alblasserdam toch de ruimte om er een plan voor te maken. Dat antwoordde wethouder Ramon Pardo in reactie op een opmerking van Haci Erdogan. 

Het PvdA-raadslid verwees naar het busstation aan de overkant van de rivier, in Hendrik-Ido-Ambacht. Pardo gaf aan dat dat inderdaad voor de provincie een obstakel is. “Onze lobby was eerst niet succesvol. Daarom hebben we aangegeven: je moet het zo niet eng zien. We hebben de hele Alblasserwaard als achterland, de eigen behoefte en een regiofunctie. Op basis daarvan heeft de provincie de ruimte gegeven om met een plan te komen. Daar zijn we druk mee bezig; het kan niet wachten tot we een gebiedsvisie hebben.”