Glenn Eibracht: ‘week van zijn leven’ op Songfestival

papendrecht • Papendrechter en influencer Glenn Eibracht heeft op het Eurovisie Songfestival ‘de week van zijn leven’ beleefd. Eibracht was daar op uitnodiging van TikTok Papendrecht.

Als creator was de 33-jarige Papendrechter door sociale mediaplatform TikTok Nederland en Verenigd Koninkrijk uitgenodigd om bij het Eurovisiesongfestival in Liverpool aanwezig te zijn. Hij heeft daar ook online content gemaakt. Zo is zangeres Loreen in één van zijn video’s te zien. 

De influencer vraagt Loreen, die nu dankzij Tattoo voor de tweede keer voor Zweden won, of zij weet wat het Nederlandse ‘ik houd van jou’ betekent. Na zijn Engelse vertaling smelt zij en geeft hem een knuffel. Eibracht staat naar eigen zeggen te trillen op zijn benen en de zangeres geeft aan dat ook te doen.


Ruben van den Bos presenteert waterstofboot

papendrecht/delft • Ruben van den Bos uit Papendrecht heeft met het TU Delft Hydro Motion Team deze week vol trots hun nieuwe vliegende waterstofboot gepresenteerd.

De boot is gedoopt door John Williams om het succes te wensen in Monaco. Het team heeft de boot zelf ontworpen en gebouwd en zal meedoen aan het wereldkampioenschap in Monaco in juli. Het thema van dit jaar is: Turning the Tide, omdat het studententeam, bestaande uit 23 multidisciplinaire studenten, de maritieme industrie aanzet tot actie om zo over te stappen naar een duurzame toekomst.

De zelfgebouwde boot vaart op waterstof. Dit heeft als voordeel dat de boot alleen water uitstoot in tegenstelling tot energiebronnen die nu nog veel gebruikt worden en broeikasgassen uitstoten. Het team maakt gebruik van ‘groene’ waterstof. Dit betekent dat de waterstof geproduceerd is met duurzame energie en er dus geen broeikasgassen zijn uitgestoten gedurende het productieproces. Het studententeam wil laten zien wat de potentie van waterstof is in de maritieme industrie.

Door dit jaar een lichtere en efficiëntere boot te maken dan vorig jaar, kan de waterstof ook nog eens efficiënter gebruikt worden. Vooral voor langere afstanden is een waterstofboot veel geschikter dan bijvoorbeeld een boot op batterijen. Het team heeft dit jaar ook gewerkt aan de rompvorm, die geoptimaliseerd is en de boot heeft nu ook een zogeheten chine. Een chine zorgt voor minder weerstand maar helpt de boot ook om sneller uit het water te komen.

Om sneller te kunnen varen op minder brandstof, foilt of ‘vliegt' de boot dit jaar. Belangrijk hiervoor zijn de hydrofoils onder de boot, ook wel draagvleugels genoemd. Vanaf 25 km/h zal de boot opstijgen uit het water en zullen alleen de draagvleugels en de propeller onder water zitten. Het TU Delft Hydro Motion Team 2023 heeft als doel; wereldkampioen worden in Monaco.