• Uitbarsting van vreugde bij De Alblas na het laatste fluitsignaal.
• Uitbarsting van vreugde bij De Alblas na het laatste fluitsignaal. Foto: Richard van Hoek

De Alblas dik verdiend kampioen

oud-alblas • De Alblas heeft zijn 'uitgestelde titel' binnen! En dat leidde tot een mooie mix van dolle vreugde en pure opluchting op en rond het hoofdveld van de Oud-Alblasser voetbalclub.

Er werd gejuicht, geknuffeld, omhelsd, met bloemen gezwaaid, nogmaals gejuicht, gezongen en handen geschud. "Heerlijk man!", glunderde De Alblas-trainer Maarten van Gastelen. "Drie wedstrijden voor het einde kampioen, dan hoef je je jezelf in ieder geval niet de vraag te stellen of deze titel terecht is, ha ha!"

Van Gastelen's constatering klopt als een bus. De Alblas liet al vroeg in het seizoen geen enkele onduidelijkheid bestaan over wie de sterkste ploeg van de derde klasse D was en derde in één rechte lijn op dat ene doel af: het kampioenschap. Het thuisduel van afgelopen zaterdag met het in potentie o zo linke - want op een ticket voor de nacompetitie azende- Arkel moest De Alblas het ultieme succes opleveren. Eenmaal aan de wedstrijd begonnen lieten de gasten geen moment zien dat ze voor de winst naar sportpark Souburgh waren gekomen. Sterker nog: binnen negen minuten was de als titanenstrijd geafficheerde ontmoeting al beslist. De eerste treffer viel al na 29 seconden en kwam van de voet van middenvelder Jeffrey Gelderblom. In de negende minuut verdubbelde verdediger Erwin van der Heijden de voordelige marge tot 2-0. Gelderblom was vanzelfsprekend uitermate verguld met zijn vliegensvlugge 1-0; zijn eerste doelpunt van dit seizoen. Lachend: "Ach ja, als ik dan toch een keertje scoor, dan maar in de kampioenswedstrijd. Hij zat er lekker in, ha ha!" dat gold ook voor het kopdoelpunt van Van der Heijden, die nog niet weet of hij komend seizoen doorgaat bij De Alblas, maar - zo hoopt coach Van Gastelen- na het titelsucces aan het twijfelen wordt gebracht en er hopelijk toch nog een jaartje aan vast plakt in het groen-rood.

En Arkel? dat speelde plichtmatig, initiatiefloos en zonder enige inspiratie. Geen moment lieten de gasten zien dat ze voor een resultaat naar Oud-Alblas waren afgereisd. het resultaat was een regelrecht demasqué op het sfeervolle en drukbezochte Souburgh. Dat de teller uiteindelijk op 5-0 stokte, was een zwakke afspiegeling van de kansenverhouding. "Ik vond het bizar slecht wat we vanmiddag op de mat legden," luidde het keiharde oordeel van Arkel-trainer Leon Elands. "Het was beschamend en karakterloos. Eerlijk gezegd waren donderdag op de laatste training al de contouren van deze zwakke prestatie zichtbaar. Ik wilde drie positiespelen laten uitvoeren, maar ben na de tweede maar gestopt. Het was slap. Die lijn zette zich vandaag voort. Onze nacompetitiekansen na deze afstraffing? Vind je het goed als ik het daar niet over wil hebben. Als je je profileert zoals wij dat vandaag gedaan hebben, is het niet reëel om het woord nacompetitie nog in de mond te nemen."

Maarten van Gastelen, die nog voor rust Jari Zijderveld de alles beslissende 3-0 zag scoren en na de pauze nog goals mocht bejubelen van diezelfde Zijderveld en invaller Djordi de Boer, had vanzelfsprekend geen boodschap aan de Arkelse klaagzang. Hij zag deze zonnige zaterdag een de Alblas in actie dat voetbalde zoals hij het wel: aanvallend, positief-agressief, dominant, onverstoorbaar en degelijk. Precies de ingrediënten die de ploeg ook in de tweede klasse tot een kanshebber maken. "Dit is gewoon een een heel stabiele selectie. Het hele seizoen is er rust, bezieling en overtuiging. En als je het dan zo af kunt maken, dan is dat natuurlijk fantastisch!"

Nog maar een jaar geleden hing de vlag er heel anders voor bij De Alblas. In de slotweken van de competitie lieten Van Gastelen en zijn mannen een zeker lijkend kampioenschap uit hun handen glippen en ging het ook in de nacompetitie mis. terwijl Alblasserdam en Streefkerk juichten om hun promotie naar de tweede klasse, moest de Alblas terug in zijn derde klasse-kooi. Die traumatische ervaring speelden men zaterdag tegen Arkel definitief van zich af . De Alblas is terug in de tweede klasse. Dik verdiend.

Jan Timmer