• Jorien met Caroline Tensen.
• Jorien met Caroline Tensen. Foto: Aangeleverd

Papendrechtse Jorien in Eén tegen 100

papendrecht • De Papen-drechtse Jorien Kamsteeg-Besemer (33) schittert komende maand in het televisieprogramma Eén tegen 100 bij RTL4.

Ze is moeder van een peuter, officemanager, korfballiefhebster én een groot liefhebster van spellen en quizzen. Inmiddels heeft ze twintig keer voor de Hilversumse camera’s gestaan. In 2019 speelde ze mee in De Zwakste Schakel bij RTL4, in 2020 was ze te zien in het SBS6-programma 50/50. Ook deed ze mee aan Beat the Champions en Casino Royaal. In de eerste week van mei had ze de opnames voor Eén tegen 100. “Ik mag nog niks zeggen over de uitkomst. Vanaf 11 juni is er grote kans dat ik goed in beeld kom, net als op 15 en 18 juni. Het seizoen begint op zondag 14 mei.”

Bruiloft verdiend

Als ze alle prijzengeld bij elkaar optelt heeft ze bijna 25.000 euro verdiend met haar optredens. “Maar daar gaat wel 30,1 procent kansspelbelasting vanaf”, nuanceert ze. “In ieder geval heb ik er mijn hele bruiloft van kunnen betalen. Ik vind spellen en quizzen heel leuk. Ik zit ook in een pubquizteam, maar daar verdien je meestal niks mee. Als je toch de kennis hebt is het leuk om te proberen er geld mee te verdienen. Dan kom je al gauw op tv terecht.” Zenuwen heeft ze niet. “Ik heb geen camera-angst. Zeven jaar lang heb ik de livestream van PKC gepresenteerd. Wat mijn man Leendert en ik leuk zouden vinden: een eigen pubquizbureautje opstarten, dan zou ik zelf kunnen presenteren.”

Na deelname aan eerdere spelprogramma's kreeg Jorien soms minder leuke reacties. "De redactie van 50/50 had tegen me gezegd: 'Je moet niet elke keer meteen antwoord geven, je moet soms doen alsof je een beetje twijfelt, dat is leuker'. Toen had iemand mijn Facebookpagina opgezocht en gezegd: 'Ik hoop dat ze er snel uit ligt, want wat een air en kapsones heeft ze. En ze doet elke keer net alsof ze het niet weet maar ze weet het echt wel'. Ik dacht: dat is gewoon opdracht van de redactie. Maar ik lig daar niet wakker van hoor."

Voorafgaand aan opnames frist de Papendrechtse haar kennis nog zoveel mogelijk op. "Ik lees bijvoorbeeld nog even na hoe de valuta van verschillende landen heten, wat de namen van de Griekse goden zijn, ik oefen het NAVO-spellingsalfabet. Maar soms heb je precies de verkeerde dingen nagekeken en vragen ze iets heel anders." 

Presentatrice worden

Jorien zou graag presentatrice willen worden. "Ik heb tegen Caroline Tensen gezegd: als je een keer ziek bent, dan bel je maar. Dat was een grapje natuurlijk, maar ik zou het heel graag doen. Er kijkt bijna een miljoen mensen naar Eén tegen 100. Waarschijnlijk gaan mensen me er wel over aanspreken op straat.”